fbpx
22/05/2024
Solidaritat

Mollet en Comú reivindicarà al ple de Mollet la ILP per a una regularització extraordinària de persones estrangeres

Al conjunt de l’estat espanyol s’està desenvolupant una campanya mediàtica sota el títol “Regularización Ya” (www.regularizacionya.com) que inclou una Iniciativa Legislativa Popular per aconseguir una regularització extraordinària de persones estrangeres residents a Espanya a la que els comuns donen suport.

Es calcula que ara mateix a Espanya resideixen entre 390.000 i 470.000 persones en situació irregular. La majoria d’elles són persones vulnerables que han vingut al nostre país a treballar i guanyar-se la vida dignament fugint de les precàries condicions dels seus països d’origen. Les dificultats burocràtiques que troben per accedir a la residència legal les condemna a una existència precària i desprotegida, amb manca de drets, exclusió social i explotació laboral. Amb tot, aquestes persones conviuen amb nosaltres, moltes vegades invisibles i executant tasques que són necessàries per a la col·lectivitat.

Aquesta situació alimenta el treball submergit i, per tant, una forma de frau fiscal que és la veritable xacra d’aquesta situació. Es calcula que si aquestes feines que ocupen aquestes persones fos realitzada en condicions legals podrien aportar una mitjana de 3250 euros per persona i any a les arques públiques. Col·laborant així en els serveis públics que ens donen cobertura a tothom. També és cert, que la invisibilitat i dificultats d’aquest col·lectiu fa més difícil la planificació de polítiques públiques que s’han d’adaptar a la realitat social des de tots els nivells de les administracions.

Igualment cal recordar que aquestes regularitzacions extraordinàries són un mecanisme d’ajust davant els reptes de la immigració que es fa servir amb regularitat a tota Europa. A la UE entre 1996 i 2008 hi ha hagut 43 regularitzacions a 17 països i a Espanya al període democràtic hi ha hagut sis, quatre a governs socialistes i dos amb governs populars.

La Pandèmia ha fet més palès encara no només les dificultats que afecten aquestes persones sinó també com, de vegades, són de necessàries les feines que realitzen a sectors com ara l’agricultura o el sector de les cures. Es en aquest context que neix “Regularización ya” un moviment estatal autoconvocat de col·lectius i organitzacions pels drets de les persones migrants que ha posat en marxa aquesta Iniciativa Legislativa Popular amb la qual els comuns col·laboren mitjançant mocions als ajuntaments.

Mollet en Comú dona suport plenament a aquesta campanya i mitjançant una moció al proper ple del 18 de juliol de 2022  reclamarà que l’Ajuntament s’adhereixi i doni suport a la mateixa per tal d’aconseguir un canvi legislatiu que propicií aquesta regularització extraordinària de persones estrangeres al territori espanyol.

La Moció serà presentada conjuntament pels grups municipals de Mollet en Comú i Ara Mollet-ERC-MES

Aquí teniu el text de la moció:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *