fbpx
16/04/2024
Politica

MOLLET EN COMÚ PORTARÀ AL PLE UNA MOCIÓ EN DEFENSA D’UNA MILLORA DELS PROGRAMES DE SERVEIS SOCIALS ENTRE LA GENERALITAT I ELS AJUNTAMENTS

La Pandèmia deixa una greu crisi social i econòmica i el contracte programa entre la Generalitat i els ens locals va caducar el 2019 i des de llavors es manté amb pròrrogues i addendes.

El contractes programes en matèria de serveis socials entre la Generalitat de Catalunya són una eina fonamental per desenvolupar la llei de Serveis Socials de Catalunya (12/2007). Els contractes programes són una eina de gestió que defineix serveis i competències entre administracions per fer efectives, de forma responsable, les cobertures que han d’oferir uns serveis socials que han de ser un pilar bàsic de l’estat del benestar com ho són els sistemes de salut, educació i pensions.

Són moltes les necessitats de tots tipus i els serveis que aquests programes han de contemplar. De fet aquestes necessitats van augmentant a mesura que tenim societats més complexes amb reptes cada vegada més grans pel benestar social: equipaments socials i residencials, renda garantida, sensellarisme, habitatge, pobreses de tota mena, dependències, protecció a la infància i altres col·lectius vulnerables, etc.

Doncs bé, l’últim contracte programa que es va aprovar entre la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments tenia una vigència d’entre el 2016 i el 2019 des de llavors aquests acords es van prorrogant amb l’afegit d’algunes addendes que cobreixen nous serveis, però que en la pràctica resulten del tot insuficients per donar cobertura a l’emergència social que patim. Ara, després d’any i mig amb l’economia afectada per la pandèmia global de la COVID-19 s’estima que una quarta part de la població catalana està en risc de pobresa o d’exclusió social.

D’altra banda, els ajuntaments com a administració més propera al ciutadà actuen com a dic de contenció d’aquest drama econòmic i social. Els ajuntaments, històricament infrafinançats, posen els seus recursos econòmics i de tota classe per afrontar bona part d’aquests serveis. Fan el que poden i hi dediquen un bon grapat de professionals que desenvolupen una gran tasca en l’atenció de proximitat. Amb tot, sense un marc legal i competencial que garanteixi el funcionament d’aquests serveis amb els recursos necessaris no serà possible tenir uns serveis socials a l’alçada de l’estat del benestar que volem, on tenir una vida digna i de qualitat és un dret i no una qüestió de caritat.

Per tot això el Grup Municipal de Mollet en Comú, portarà al ple de setembre una moció que demana al govern de la Generalitat un nou contracte programa 2022-2025 ampliant la seva dotació econòmica i les cobertures i serveis que ofereixi adaptant-lo a les noves necessitats. Aquesta moció ha incorporat ja aportacions del grup socialista i previsiblement serà aprovada al ple.

Adjuntem text de la moció:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *