fbpx
19/06/2024
Politica

La IIIa República, un necessari horitzó d’esperança

Commemorem aquests dies el 91è aniversari de la proclamació de la IIa República Espanyola, uns dels moments polítics més brillants de l’història d’Espanya. El 14 d’Abril de 1931, dos dies després dels resultats d’unes eleccions municipals que deixaven clar que la monarquia d’Alfonso XIII no tenia suport popular, el rei fugia i es proclamava, poble a poble, la IIa República Espanyola.

Va ser un temps d’una gran efervescència política i sobre tot un temps d’avanç de les idees de progrés, de justícia social i de democràcia. Les conquestes republicanes van marcar fites en els drets de les dones, en l’accés a l’educació i a la cultura per a tot el poble, el respecte a la diversitat territorial, lingüística i cultural de l’estat, etc.

Evidentment, aquells que perdien privilegis es van resistir a aquests canvis i finalment ataquen a la legítima i democràtica república amb un cop d’estat militar el 18 de juliol de 1936 que porta a 3 anys de guerra civil i a 40 anys d’una ofegant dictadura feixista marcada per una brutal repressió i l’eliminació física de qualsevol oposició política. Quan el 1978 el poble espanyol recupera la democràcia, el seu anhel de llibertat fa que, sota l’amenaça de les armes, no es depurin responsabilitats, i es faci un canvi polític sobre estructures directament hereves del franquisme.

El millor exemple d’això és la monarquia. El dictador Franco anomena al Rei Juan Carlos Borbón com a hereu al cap de l’estat i per tant hereu polític.  Ara, després de dècades de netejar la seva imatge, tots hem vist com el rei emèrit Juan Carlos ha hagut de fugir rodejat per vergonyosos escàndols de corrupció. Amb una fortuna fruit de les seves relacions com a comissionista a negocis de grans empreses espanyoles, la importació de matèries primeres o les connexions amb traficants d’armes.

La monarquia espanyola està en les seves hores més baixes. Cal fer un pas endavant i recuperar la legitimitat republicana que va ser assaltada per les armes. Pot ser que no sigui el més important ni el més urgent, però la monarquia espanyola és la clau de volta que sosté moltes altres institucions i pràctiques que són una xacra per la nostra societat. Per això cal avançar cap a la IIIa República. Perquè necessitem recuperar la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

Per això, també, si aquestes línies arriben a temps, us convidem a participar a l’homenatge a la República que organitzarà “Mollet per la IIIa República” a la Plaça de la República de Mollet el diumenge 10 d’Abril a les 11:30 del matí.

Aquest article va estar publicat al número del 8 d’abril del Butlletí Municipal QUATRE CANTONS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *