fbpx
05/11/2024
EconomiaMedi AmbientMobilitat i TerritoriMollet En ComúPolitica

MOLLET EN COMÚ VOTARÀ NO A LES ORDENANCES FISCALS 2021 PER LA NO CORRECCIÓ A LA PUJADA DELS RESIDUS 2020

L’assemblea local d’inscrits decidia el no per mancances, que són línies vermelles: la reducció de la pujada del 20,68% als residus del 2020 i una veritable tarifació social. Tot i haver fet propostes, aquestes no han estat ateses.


A la tarda de dijous 22 d’octubre es reunia telemàticament l’assemblea local de Mollet en Comú per tal de decidir el posicionament de la formació al ple d’ordenances fiscals de dilluns vinents. 23 persones van participar en el debat.

Els regidors de Mollet en Comú van presentar la informació que els havia transmès l’equip de govern municipal, així com la informació que s’havia anat publicant a la premsa local. Per a Mollet en Comú, si per alguna cosa destaquen aquestes OOFF és pels pocs canvis que presenten respecte a les de l’any passat. Efectivament, són unes OOFF de contenció, amb poques pujades rellevants, que mantenen la línia de bonificacions per tal d’incentivar polítiques progressistes (medi ambient, creació ocupació, habitatge,..) que es van instaurar sobre tot l’any passat moltes d’elles a proposta de Mollet en Comú. De fet, és important recordar que l’any passat Mollet en Comú es va abstenir per tal de facilitar des de l’oposició una política fiscal amb elements que compartíem Aquesta línia global va ser valorada positivament pel conjunt de l’assemblea especialment amb el context de pandèmia que vivim.

Les diferencies més rellevants, però, es donen a la part de la taxa de residus. Una taxa que ha generat una forta polèmica a la ciutat d’ençà que va arribar el rebut de l’aigua del primer trimestre del 2020. Justament en aquell moment, Mollet en Comú destapava un increment no comunicat correctament d’un 13,4% a la taxa municipal de recollida de residus i una pujada global als conceptes de residus del 20,68%. Aquest any el govern municipal ha informat grups municipals i premsa que congelaria aquests conceptes.

Per a Mollet en Comú hi ha hagut un canvi en l’actitud del govern de la ciutat que cal reconèixer. A diferència de l’any passat s’ha informat clarament dels increments d’altres administracions i s’ha reaccionat amb una congelació que l’any passat també hauria estat possible. La Portaveu dels comuns, Marina Escribano explicava: “l’any passat no van explicar res a ningú i quan nosaltres vam descobrir la pujada ens van dir de tot: ignorants, hipòcrites, populistes… Van explicar a la ciutadania que tot estava ben fet, que eren pujades que venien de fora i que no es podia fer res.. Si l’any passat no es podia fer res ¿perquè aquest any sí que poden congelar? Es demostra que sí que es podia fer alguna cosa”

 Per a Mollet en Comú queda clar que l’any passat el govern es va equivocar greument i que si ara han canviat d’actitud, han explicat la situació i han contingut les pujades és justament per la campanya de Mollet en Comú en contra d’aquestes pujades abusives i per la legítima indignació que han manifestat molts ciutadans i ciutadanes i algunes entitats a les xarxes i al carrer. Ara s’intenten atribuir el mèrit de la congelació de la taxa però la veritat és que ha estat l’oposició municipal de Mollet en Comú i la protesta ciutadana la que ha aconseguit aquesta victòria.

Hi ha un segon aspecte de novetats en aquesta taxa de residus del que el govern ha fet campanya: la tarifació social. Però quan s’analitza la proposta concreta es veu que el que veritablement proposen és una bonificació per a rendes molt baixes. En concret, l’antiga bonificació del 95% de la taxa que arribava a unes 400 famílies, Ara passaran a ser 3 bonificacions: del 90%, 95% o 100%. Es a dir, un 5% dels usuaris tindran bonificacions de més del 90%, i el 95% restant d’usuaris continuaran pagant el 100% de la taxa. Certament és una millora, però això no és tarifació social. De fet, pot ser entès com un mal ús del concepte que perverteix el criteri de justícia social (i no caritat) que representa la tarifació social i que sempre s’ha defensat des de l’espai de Mollet en Comú.

Davant d’aquesta situació el Grup Municipal de Mollet en Comú va presentar dilluns passat una proposta per tal d’intentar arribar a un acord amb el govern municipal. La proposta consistia en una molt modesta rebaixa de prop del 3% en l’actual taxa de residus per tal que els usuaris notessin una voluntat real d’ajustament de la taxa que així pujaria globalment menys d’un 9% anual i no un 10,34 com ho fa ara. I per altra banda el compromís públic del govern a treballar per fixar veritables tarifacions socials, com pot ser a l’escola municipal de música, serveis funeraris, Ca N’Arimon, etc.). La resposta del govern municipal va ser negativa.

A l’assemblea també es va recordar que fa poc es va proposar una moció de Mollet en Comú (que no es va permetre votar- va passar com a prec) per tal de crear una comissió d’estudi sobre model de residus, que ajudaria a treballar aquests temes d’una forma democràtica i participativa, especialment qüestions com el baix percentatge de reciclatge que temin i altres, i que també va ser desatesa.

En el conjunt del debat es van valorar els matisos de la situació. Per un costat, el gir en l’actitud del govern, tot i haver estat assolit gràcies a les protestes polítiques i veïnals que demostren la seva utilitat, és en la bona direcció. Ara bé, també va ser palès que l’efectiva reducció de la taxa de residus (com es va fer per exemple amb l’IBI al seu moment) era una línia vermella. I també es va veure com a molt important la manca de respecte cap al concepte de tarifació social i no avançar cap a ella. De fet, només cal mirar la diferència entre la taxa de residus i la d’escoles bressol per entendre les diferències.


En definitiva, l’Assemblea va decidir votar en contra de les ordenances fiscals 2021 que presenta l’equip de govern de Mollet i aquesta serà la posició del Grup Municipal de Mollet en Comú al Ple d’octubre.

L’Assemblea també va refermar la posició de continuar lluitant en positiu pel seu model de ciutat i el seu programa, compartit per una majoria social de la ciutadania molletana, netament d’esquerres. Mollet en Comú continuarà fent una oposició constructiva, amb propostes i amb la mà estesa al govern de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *