fbpx
19/06/2024
PoliticaSolidaritat

Mollet en Comú presenta una moció rebutjant a l’OTAN i la seva cimera a l’estat espanyol

Mollet en Comú porta al ple de Mollet una moció impulsada a tota Espanya per Izquierda Unida que qüestiona el paper de l’OTAN, l’oportunitat de la cimera que se celebrarà aquests dies a Madrid i l’increment de la despesa militar en un moment  que un conflicte militar mundial és un risc evident.

L’OTAN va néixer el 1949 quan en un context de guerra freda entre blocs posava en perill  l’inestable pau internacional després de dues guerres mundials i l’aparició d’armes nuclears. El món ha canviat molt des de llavors, la guerra freda es va acabar, el 1991 (fa més de 30 anys) va desaparèixer l’URSS i el Pacte de Varsòvia. I, amb tot, el militarisme impulsat pels EEUU s’ha mantingut jugant un paper de defensa dels interessos de l’imperialisme Ianqui a tot arreu en conflictes que podrien haver-hi estat resolts de formes molt diferents com ara els d’Iraq, Libia o Iugoslavia. Fins i tot, ara mateix, l’OTAN ha tingut i té un paper destacat en l’espiral d’augment d’hostilitats que ha acabat per desencadenar la guerra d’Ucraïna.

Espanya va entrar a l’OTAN el 1981 fruit d’una decisió controvertida de l’últim govern de l’UCD. El 1986, un referèndum organitzat pel govern del PSOE, que va girar de postura, va aprovar el manteniment d’Espanya a l’OTAN tot i que sense participar de la seva estructura militar. Unes condicions que mai s’han complert.

En aquest context, la celebració justament aquests dies d’una cimera de l’OTAN a Madrid és un despropòsit difícil d’entendre. En un moment que justament la guerra és una de les causes, no l’única, d’un nou augment de la situació de crisi econòmica i social és difícil d’entendre que el govern espanyol avali amb aquesta cimera polítiques d’increment de la despesa militar i de solucions bèl·liques a conflictes internacionals. Ens enfrontem a una situació d’augment dels preus de l’energia, de dificultats en la distribució d’aliments, d’importants alteracions del clima que tot plegat desencadenaran migracions i crisis humanitàries. Davant d’aquesta situació el que cal més que mai són formes diplomàtiques de resoldre els conflictes internacionals i una visió del món col·laborativa i multipolar. D’altra banda, no es pot incrementar la despesa militar sinó que el que cal és augmentar la despesa social en més i millors serveis públics i/o solidaritat internacional.

Per tot això, la moció planteja als diferents grups municipals que el ple de l’ajuntament de Mollet un acord entorn del rebuig a la cimera de l’OTAN a Madrid i suport als actes de la Contracimera per la Pau que s’organitza paral·lelament i, també, rebutjar l’increment de les despeses militar destinant-les a despesa social i que es recolzin sortides diplomàtiques a la situació de guerra.


Adjuntem moció:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *