fbpx
12/07/2024
OpinióPolitica

40 ANYS DE DEMOCRACIA LOCAL

JOSEP TORRECILLAS
membre de Mollet en Comú

L’any 1979 arribava la democràcia als ajuntaments desprès de molts anys de dictadura . Primer van ser les eleccions generals al 1977 i dos anys desprès es celebraven les primeres eleccions municipals, durant aquests dos anys ens trobàvem en una situació estranya ja que teníem unes Corts Generals i un govern democràtic elegits per la ciutadania i en canvi teníem uns ajuntaments on els seus representants no havien estat elegits democràticament.

La transició no era fàcil, perque des de 1977 a 1979 continuaven estan al capdavant de l’administracio local els representants de l’antic regim. A Mollet PSUC i la resta de forces democràtiques consideràvem que calia treballar en un període de transició del vell regim municipal al nou regim democràtic. Apostàvem per un procés pacífic i amb els menys buits possibles, cal dir que el traspàs no va tenir gaires problemes.

Les eleccions d’abril de 1979 a la nostra ciutat donaven guanyador al PSUC i la seva cap de llista Anna Bosch era proclamada alcaldessa de Mollet. Tot estava per fer: ordenació urbanística, equipaments, polítiques socials, cultura, participació de la ciutadania,etc. però havia molta il·lusió i ganes per solucionar els déficits que tenia la ciutat.

El Consistori de 1979 amb la seva alcaldessa Anna Bosch sens dubte van posar els pilars del Mollet actual i per això cal que la primera alcaldessa democràtica tingui un espai reconegut en la memòbria de la ciutadania molletana.

40 anys desprès sabem que els ajuntaments democràtics han estat el veritable instrument de transformació de les ciutats i pobles i per tant del pais. Malgrat aixó, els ajuntaments tenen per davant enormes reptes i grans desafiaments, perque les ciutats no sestanquen, les ciutats són vives i els seus representats tenen la responsabilitat de resoldre les demandes i necessitats que els planteja aquesta.

Ara que celebrem els 40 anys d’ajuntaments democràtics hauríem de reivindicar amb lletres grosses que és des dels ajuntaments des d’on es fa política de veritat tal com deia l’escriptor Ignasi Riera.

 

Aquest article va ser publicat en la seccio “La Columna” de la edició en paper del setmanari Mollet a Mà el 5/4/19


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *