fbpx
12/07/2024
Solidaritat

Mollet en Comú portarà al Ple els fets de la tanca de Melilla

Davant els greus fets del passat 24 de juny a la tanca de Melilla que van tenir el trist balanç de 37 persones mortes i centenars de ferides els comuns porten als plens una moció de condemna demanant, a la vegada, una investigació per aclarir aquesta tragèdia.

El passat 2 de juny es va produir un intent de salt de la tanca de Melilla. Unes 2000 persones van participar en els fets que van estar fortament contestats per les policies frontereres d’Espanya i del Marroc. El resultat és que unes 133 persones van arribar a Melilla i en el conjunt de l’acció 37 persones van morir i es van produir centenars de ferits segons informen ONG que actuen a la zona.

Una tragèdia humanitària d’aquest tipus evidencia l’absolut fracàs de les polítiques migratòries de la Unió Europea que consisteixen a bloquejar l’accés i externalitzar les fronteres deixant el control, en aquest cas, a les parts més febles, en aquest cas al regne del Marroc a canvi de contrapartides no del tot conegudes. Són polítiques que condemnen al patiment a persones que només volen millorar el seu nivell de vida fugint de la pobresa i que contrasten amb el tractament que es dona a altres refugiats.

Per un costat ONG, ajuntaments, altres institucions i la societat civil és favorable a desenvolupar polítiques solidàries i campanyes de suport i per l’altre la política oficial de la UE converteix Europa en un búnquer insolidari que només opta per la repressió.

Cal, doncs, garantir els drets humans també a les fronteres i desplegar polítiques migratòries i d’exteriors que evitin aquestes tragèdies. És per això que la moció condemna la pèrdua de vides humanes i l’actuació de les forces de seguretat, insta a l’estat espanyol a garantir els drets i l’atenció sanitària als migrants que han arribat a sòl espanyol, i també demana una comissió d’investigació independent per depurar responsabilitats polítiques i penals.

Cal recordar que Mollet en Comú ja va donar suport i va participar en la mobilització en protesta pels fets de Melilla que va tenir lloc als Quatre Bancs de Mollet el passat 1 de juliol i també la regidora Mari Carmen Moya va fer un article d’opinió sobre aquest cas que va tenir un ampli reso a la premsa local. També des dels comuns de Mollet s’ha donat suport, al costat d’ERC,  a què el manifest d’aquella mobilització pogués servir per fer una declaració institucional conjunta que finalment no va poder ser aprovada.

Finalment, Mollet en Comú vol fer palès el seu compromís amb els drets de les persones migrades a tot el món i el seu suport a les entitats socials que els defenen.


Adjuntem text de la moció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *