fbpx
02/03/2024
Educació

Moció de Mollet en Comú al Ple de Mollet reivindicant una Formació Professional pública i de qualitat

Els últims anys ha estat notícia la manca de places als estudis de Formació Professional (FP), els comuns denuncien un abandonament per part del Departament d’Educació i reclamen més places i més recursos per a una branca educativa que consideren de màxima importància.

A l’inici del curs 21-22, a Catalunya, més de 10.000 alumnes es van quedar sense plaça pública per a estudiar Formació Professional. Es va evidenciar que l’oferta de places estava lluny de cobrir les necessitats de la societat. Tant pel que fa a les preferències d’alumnes i empreses com per l’adequació al territori d’aquesta oferta. Aquest any el Departament ha anunciat un increment de places per la via d’augmentar un 10% les ràtios d’alumnes per aula. Un total despropòsit.

Cal destacar que el Síndic de Greuges ja va qualificar de “crítica” la situació de l’FP catalana en resposta a denúncies de famílies i del sindicat CCOO. El Síndic va considerar que “Catalunya té un dèficit de places estructurals i que hi ha una manca de garanties d’escolarització i d’oportunitats per als i les joves que opten per l’itinerari professional”.

Evidentment, tots els nous canvis tecnològics que estem vivint necessiten una Formació Professional adequada. Demanda, és clar, hi ha, i molta per part tant d’estudiants com de les empreses. Però l’abandonament de l’espai públic d’aquesta Formació Professional fa que proliferi l’oferta privada de tota mena, en un clar mecanisme de cessió al sector privat d’una activitat educativa amb valor estratègic.

Catalunya necessita una aposta més decidida per la Formació Professional. Una aposta que ha d’anar acompanyada de recursos i de mesures per solucionar la situació dels milers de joves que no tenen assignada plaça per a continuar cursant els seus estudis, així com garantir la igualtat d’oportunitats, la formació al llarg de la vida i lluitar contra la segregació en els nostres centres escolars.

És per això que la moció insta al Departament d’Educació a augmentar les places públiques d’FP en tots els seus cicles i a reforçar l’acompanyament a aquells alumnes que no tinguin plaça. També demana que s’eliminin les desigualtats territorials que dificulten els estudis i, finalment, es reclama que es planifiqui amb previsió i amb acord amb la comunitat educativa i els ajuntaments, una millor oferta per al curs 23-24.

Adjuntem text de la moció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *