fbpx
22/04/2024
EconomiaEconomiaMollet En Comú

MOLLET EN COMÚ PODEM PRESENTA PROPOSTES PER LES ORDENANCES FISCALS 2024

El proper dia 30 d’octubre es celebrarà el Ple d’ordenances fiscals. La formació ha presentat un seguit de propostes, que responen a un conjunt de criteris com la justícia social, la justícia ambiental i el feminisme, entre d’altres.

Des de Mollet en Comú Podem s’està fent un treball des de fa setmanes, per portar una proposta a l’equip de govern, relativa a les ordenances fiscals que han de regir el proper any 2024. El ple, haurà d’aprovar impostos, taxes i preus públics a pagar per a ciutadania per diferents serveis i activitats.

Mollet en Comú Podem ha presentat un document que recull d’entrada, aquells principis ideològics que defensen, a l’hora de plantejar quins tributs ha de pagar la ciutadania.

PRINCIPIS I CRITERIS

Aquests són: la justícia social: i per tant, seguir el principi de que ha de pagar més qui més pot pagar, i per tant, redistribuir i reduir les desigualtats: la fiscalitat verda, amb la idea que estigui compromesa amb el medi ambient, i sota el principi de que ha de pagar més qui més contamini. Des de la formació defensen que cal aconseguir incentivar les actituds i accions de respecte i de contribució a la millora del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic. D’altra banda, la Perspectiva de gènere és un altre element clau, perquè la fiscalitat faciliti la igualtat entre homes i dones, o en cap cas agreugi desigualtats. Lligat a la idea de justícia social, també hi afegeixen una idea: Contra la pobresa: incrementar les bonificacions a les famílies en situació o en risc de pobresa, i procurar estratègies i mesures per pal·liar efectes de l’encariment de productes i serveis bàsics. Tres altres elements completen el llistat: la lluita contra el frau; l’exigència a l’església a pagar el que li correspongui, i la transparència per donar a la ciutadania tota la informació necessària, de forma clara i entenedora.

Així doncs, les propostes giren al voltant d’aquests conceptes centrals, i d’altres:

  • Anàlisi de perspectiva de gènere: es proposa fer un anàlisi de la situació a la nostra ciutat, prèvia recopilació de les dades necessàries, per detectar si hi ha un biaix que estigui afectant en major mesura les dones
  • Estudiar possibilitat de taxes turístiques, per exemple en possibles pisos turístics, o en activitats lucratives que puguin suposar un impacte negatiu al territori de Gallecs
  • Lluita contra el frau i l’evasió fiscal: Continuar millorant la inspecció especialment en grans superfícies per l’IAE, però també en altres.
  • Contra l’incivisme: Millora de la utilització privativa i ocupació de la via pública, Increment inspeccions de compliment obligacions propietaris
  • Impulsar una nova taxa AMAZON. Aquesta taxa, pionera a Barcelona, gravaria l’aprofitament especial del domini públic per part de les empreses que actuen al mercat com operadors postals, que realitzen la càrrega i descàrrega a la via pública, mitjançant l’ús de qualsevol classe de vehicle, amb la finalitat de distribuir directament els béns adquirits a través de comerç electrònic a destins finals indicats pels consumidors i consumidores. No haurien d’abonar la taxa l’aprofitament especial del domini públic realitzada per operadors postals amb ingressos bruts procedents de la facturació anual inferiors a 1.000.000 d’euros.
  • Revisió de bonificacions i exempcions que no tinguin en compte criteris de renda
  • Tarifació social en més serveis municipals i revisió tarifes per activitats esportives a Ca N’Arimon i per activitats esportives on encara no s’hi apliqui.
  • Gravar per sobre de l’existent aquells habitatges que es mantinguin buits

En concret, gravar amb un recàrrec de fins el 150% l’IBI dels immobles buits si la persona és titular de 2 o més immobles.

  • Fer la separació del rebut de residus del rebut de l’aigua
  • Bonificació en bones pràctiques de compostatge domèstic o comunitari de matèria orgànica

De les propostes presentades, algunes han estat acceptades per part del govern, d’altres s’han plantejat compromisos a futur.

Pel que fa al conjunt d’ordenances, i respecte l’encariment en general de béns i subministraments, Marina Escribano, portaveu de la formació, fa la següent reflexió “Si bé hi ha una important inflació i increment de despesa en subministraments, contractes i serveis de l’ajuntament, dels que cal assegurar-ne el pagament, cal tenir en compte que les famílies i economies domèstiques han vist reduït el seu poder adquisitiu, perquè els salaris no han pujat en consonància amb el que ho ha fet el cost de la vida; i també hi ha hagut increment en les hipoteques en moltes persones. Així doncs, caldrà trobar el màxim d’equilibri entre aquestes dues realitats”.

La formació celebrarà aquest divendres la seva tradicional assemblea monogràfica d’ordenances fiscals, per determinar quin serà el seu posicionament en el ple.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *