fbpx
19/06/2024
Sanitat

MOLLET EN COMÚ I PODEM MOLLET PRESENTEN MOCIÓ DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA SANITAT PUBLICA RECLAMANT MILLORES A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA

La Plataforma de la Sanitat Pública del Baix Vallès ha presentat als diferents grups municipals una moció en defensa de l’increment de la inversió en Atenció Primària fins que arribi al 25% del pressupost de la conselleria de sanitat.

Diverses entitats catalanes vinculades al món sanitari com ara Medicus Mundi, FoCAP, Marea Blanca, Rebel·lió Atenció Primària, Metges de Catalunya i també Amnistia Internacional estan impulsant aquests dies una campanya sota el títol “25% Atenció Primària JA” amb la que volen cridar l’atenció sobre l’abandonament que està patint l’Atenció Primària al sistema sanitari català. Una situació agreujada per les diferents crisis i retallades i la gestió de la pandèmia de la COVID-19 que hi ha tensat el sistema i els seus professionals fins a límits insostenibles.

Dintre d’aquesta campanya, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès ha portat el manifest de la campanya adaptat com a moció per a debatre i aprovar a diferents ajuntaments de Mollet. En el cas de Mollet, la moció va ser enviada a tots els partits del consistori i el grup municipal de Mollet en Comú va mostrar la seva predisposició a col·laborar amb tota la resta dels grups que estiguessin d’acord per tal de presentar-la conjuntament dintre dels terminis que determina el ROM. Fruit d’aquesta col·laboració la moció ha estat formalment presentada pels grups municipals de Mollet en Comú i Podem Mollet. Amb tot, és molt possible que la moció sigui amplament aprovada per més grups que tot i no haver-la tramitada estan d’acord en el seu contingut.

La moció  recorda que l’OMS i altres organismes sanitaris recomanen un mínim del 25% del pressupost sanitari destinat a l’atenció Primària. En Catalunya, ara mateix, aquest percentatge es troba entorn del 17%. Que l’Atenció Primària tingui una inversió adequada dintre del sistema de salut és vital, ja que aquesta atenció juga un paper determinant en la prevenció de malalties, el seguiment de crònics , el seu paper socioeconòmic i, en definitiva, pel benestar social del conjunt de la població.  Com diu la moció: “Els sistemes de salut basats en una atenció primària forta garanteixen nivells de salut més alts a la població, són més equitatius i eficients en l’ús de recursos, i disminueixen les desigualtats i la mortalitat.”

A la part dels acords la moció demana explícitament al Govern de la Generalitat “destinar el 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària, tal com recomana l’OMS, i una vegada assolit, incrementar de forma progressiva els recursos materials i personals per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en el seu accés al dret a la salut.” I també “Garantir la transparència sobre quines despeses són incloses en el pressupost de l’atenció primària en els pressupostos anuals.”

Per a Marina Escribano, portaveu dels comuns a Mollet, “per a nosaltres és un imperatiu la defensa dels serveis públics i específicament a la sanitat pública que juga un paper de primer ordre a crear un món més humà per tothom. És una alegria col·laborar, com sempre, amb la Plataforma de la Sanitat Pública del Baix Vallès, que fa una excel·lent feina i que  sempre ens tindran al seu costat”


Adjuntem text de la moció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *