fbpx
17/09/2024
Mobilitat i TerritoriMollet En ComúOpinióPolitica

MOBILITAT SOSTENIBLE

Gabriel Espinosa
Regidor de Mollet en Comú

La mobilitat es pot entendre com el flux de persones i mercaderies en un territori determinat per diversos mitjans, que inclouen desplaçaments a peu, amb bicicleta, patinet, moto, furgoneta, transport públic, privat o compartit, entre molts d’altres. L’objectiu principal d’aquesta mobilitat és garantir que es pugui fer amb més facilitat i seguretat, sempre amb mitjans de desplaçament sostenibles i saludables, en benefici de tota la ciutadania.

Ara bé, perquè tot això sigui possible s’haurien de donar tota una sèrie de condicions que abasten molts àmbits d’actuació. Aquests àmbits principals els podríem definir en quatre eixos: el foment dels desplaçaments a peu, el foment dels desplaçaments amb bicicleta, la millora del transport públic i les accions vinculades al vehicle privat motoritzat. Però anem a pams. Com desenvolupem aquests quatre eixos que determinen una mobilitat més segura i sostenible? 

Fomentar els desplaçaments a peu tot pacificant el trànsit i augmentant la superfície segura per als vianants. Ampliant les voreres, fent una xarxa d’itineraris segurs per als vianants tot tancant al trànsit alguns carrers de la ciutat. Tancament d’alguns carrers durant el cap de setmana per facilitar les activitats d’oci i la pràctica esportiva. Reequilibrant l’espai per als vianants i els diferents obstacles que hi ha a les voreres.

Fomentar els desplaçaments amb bicicleta ja que facilita moure’s en distàncies curtes i mitjanes. Això és possible dotant la ciutat d’una xarxa de carrils bici que vertebri la mobilitat urbana, dotant la ciutat de punts per llogar bicicletes, punts per l’aparcament d’aquests vehicles, dotant de carrers 30 a on la prioritat és per la bicicleta, etc. 

Millorar el transport públic fent-lo accessible, eficient i assequible. Cal un transport públic que vertebri tot el territori prioritzant aquells mitjans més eficients i més sostenibles. Un transport públic de qualitat que doni servei, un bon servei, a les necessitats de mobilitat de les persones.

L’últim eix en el que hi hem de posar molts esforços seria el de treure cotxes de la via pública com a mitjà de transport prescindible. Dotar les ciutats d’aparcaments pels cotxes, ben connectats amb els diferents serveis municipals, casc antic, comerç, equipaments esportius, educatius i de salut. Amb informacions clares dels itineraris segurs a seguir per arribar a la destinació desitjada. 

Per acabar cal posar damunt la taula una reflexió crec molt important. Si bé la responsabilitat d’implementar una mobilitat segura i sostenible és principalment de l’administració, no podem caure en la temptació de deixar-ho tot en mans dels altres. Hem de ser actius en la participació cap a una mobilitat responsable. Amb les nostres reivindicacions, actituds i els nostres hàbits podem empènyer perquè entre totes puguem aconseguir unes millors ciutats, unes ciutats més saludables i més acollidores. 

Aquest article va a aparèixer publicat a l’edició en paper de “SOMMOLLET” el 24/12/20

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *