fbpx
12/07/2024
Mobilitat i Territori

Mesures valentes i possibles: Lluitar contra la inflació i defensar el transport públic

Aquest setembre el govern de l’estat ha posat en marxa un seguit de mesures destinades a lluitar contra la inflació i compensar les pujada dels preus a les economies familiars. La mesura més significativa ha estat la gratuïtat dels bitllets de transport a les rodalies de renfe i a les mitges distàncies pel usuaris habituals del servei.

Així, per exemple, es pot adquirir a la web o a les màquines de venda de les estacions un bo recurrent que permet circular per tota la xarxa de rodalies de Catalunya durant els quatre  últims mesos de l’any. I tot això amb un cost de 10 euros que seran retornats si l’usuari fa més de 16 viatges. En la pràctica això vol dir tenir de forma gratuïta el servei de transport públic ferroviari de rodalies, el que pot representar un estalvi molt significatiu pels centenars de milers de persones, fonamentalment gent treballadora, que fa servir el tren.

Aquesta mesura: la bonificació del transport públic es va proposar des de l’espai dels comuns des de els principis d’aquesta crisi. De fet, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va ser noticia per reclamar aquestes rebaixes ja al mes de març. Mollet en Comú va portar al ple de Mollet del mes d’abril la defensa d’aquesta reducció als preus del transport públic. Una proposta que va ser aprovada per tots els grups, excepte ciutadans que es va abstenir.

Cal explicar que si bé la rebaixa de rodalies es del 100%, aquestes rebaixes repercuteixen també de forma important als bitllets combinats que inclouen metro, bus o tramvia, que es rebaixen entre un 30 i un 50%. De fet, els Comuns han demanat a la Generalitat de Catalunya majors bonificacions, en la línia de l’estat, però això no ha estat acceptat.

D’altra banda, cal destacar que aquestes rebaixes estan incentivant ja l’ús del transport públic, un fet molt significatiu en uns temps en que el canvi climàtic es fa palès i deixa clar que cal prendre accions urgents en la lluita per la preservació del medi ambient. Des de Mollet en Comú continuarem defensant el transport públic, el medi ambient, els serveis públics i les economies de la gent. Es demostra que tenir un transport públic més bonificat és possible. Lluitarem per continuar amb aquestes polítiques i donar-li continuïtat a aquestes rebaixes del transport públic

Aquest article va apareixer publicat al Butlleti Municipal Quatre Cantons de Setembre 2022

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *