fbpx
10/09/2024
OpinióPensionistesSanitat

MOLLET NECESSITA RESIDÈNCIES PÚBLIQUES ASSEQUIBLES I DE QUALITAT JA!!

Fernando Jimenez
Membre de Mollet en Comú

Mollet és una ciutat que de manera gradual però inexorable està envellint, aquest és un fenomen comú a tota Catalunya, Espanya i Europa. En una ciutat de 51.000 habitants, més de 8.500 tenen 65 anys o més. En els pròxims 15 anys, el número se situarà al voltant de les 15.000 persones. Cal doncs que els poders públics amb competències en la matèria actuïn i planifiquin el present i el futur pròxim en tot allò que afecta a les persones grans i en concret a les residències per a la gent gran.

La situació avui a Mollet és la següent: Residència Santa Rosa, pública de gestió privada, amb 80 llits. Residència privada la Immaculada 38 llits (27 privades i 11 concertades) Residència privada de companyia d’assegurances Fiatc 140 llits totalment privats. El total de llits de residència, entre privades i públiques al dia d’avui és de 258.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) el ràtio mínim recomanat és de 5 llits per cada 100 habitants de 65 anys o més, així doncs, Mollet hauria de comptar amb un mínim de 425 llits, la qual cosa suposa al dia d’avui, un dèficit de 167 llits. Aquest diferencial és brutal però gens comparable al dèficit que s’aconseguirà en els pròxims 15 anys, que serà de 492 llits. Per a fer-ho visible més fàcilment, aquest dèficit representa 6 residències com l’actual de Santa Rosa.

Les empreses privades que gestionen residències, conscients de l’enorme negoci que ja existeix i de futur, estan propiciant polítiques de concentracions d’empreses i enormes inversions. En el cas de Mollet, la companyia asseguradora propietària de la residència “Les Masies de Mollet” ha adquirit a l’Ajuntament un solar per a la pròxima construcció d’una nova residència d’aproximadament 114 llits, majoritàriament de places privades. 

La Generalitat és l’administració competent en la matèria i la responsable de la situació, ja que la manca de voluntat política i la nul·la actuació està deixant en mans del sector privat aquests serveis per a la gent gran. La demanda de places és altíssima i els preus s’estan disparant. Si fa poc més d’un any, els preus oscil·laven entre els 1700/2300 €/mes, segons tipus d’habitació, en l’actualitat els preus se situen entre els 2000/2900 € mes, és a dir augments entorn del 20% en poc menys de dos anys.

A curt termini només queda apostar per una política municipal pro-activa en la matèria, amb diverses línies d’actuació: a)Planificar en el POUM nous espais per a aquesta mena d’equipaments, cessió de terrenys a la Generalitat per a forçar la seva construcció i decidit suport a les residències 100% públiques, b) sol·licitar la modificació de l’ús del solar en el qual estava previst la construcció dels nous jutjats al costat de l’hospital. Aquests terrenys han de dedicar-se a la construcció per part de la Generalitat de manera urgent d’una nova residència per a la gent gran i un CUAP de titularitat i gestió 100% pública, i c) de manera provisional i fins a la construcció de la nova residència, ha d’iniciar-se un procés de negociació amb la Generalitat i les residències privades de la ciutat, per a aconseguir el màxim de places concertades.

Celebrem que la proposta de l’equip de govern fos aprovada en el Ple de gener, que no difereix substancialment de la nostra moció, que fa un any Mollet Comú acompanyada per gairebé 2000 signatures també va ser aprovada per unanimitat. És per això que defensem que tots els grups municipals i organitzacions socials treballem de manera unitària en totes aquelles iniciatives que possibilitin l’assoliment d’una residència 100% pública a Mollet. 

Fernando Jiménez

Sectorial de Sanitat i Benestar de Mollet en Comú

Aquest article va apareixer publicat a la secció d’opinió del setmanari sommollet el 7/2/2020

https://www.sommollet.cat/opinio/51294/residencies-publiques-i-assequibles-a-mollet-ja

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *