fbpx
18/07/2024
Sanitat

MOLLET EN COMÚ PRESENTA AL PROPER PLE UNA MOCIÓ PER L’ALLIBERAMENT DE LES PATENTS DE LES VACUNES DE LA COVID-19

La moció demana l’adhesió de l’Ajuntament de Mollet a la Declaració de Barcelona per l’alliberament de les patents.

Estem vivint temps del tot excepcionals, la pandèmia global de la COVID-19 és un repte de primera magnitud que posa en risc la nostra civilització. Evidentment, des del punt de vista de la salut on hem patit ja, globalment, més de 3 Milions de morts però també des del punt de vista de l’economia i de tots els aspectes de la nostra convivència social. És doncs, una situació excepcional a la qual se l’ha de donar una resposta excepcional.

En aquest sentit la ciència ha respost com mai i comencem a veure com el desenvolupament en temps rècord  i la distribució entre la població de vacunes eficaces representen una solució per posar fi a la pandèmia. Amb tot, veiem com s’estan produint endarreriments en la producció i problemes en la distribució de les vacunes. Tot això, entre situacions d’opacitat als contractes, grans diferències en l’accés a les vacunes entre països. Situacions que deriven en què, ara per ara, són grans farmacèutiques privades les que gestionen la investigació, producció i distribució de les vacunes. Una situació inacceptable si coneixem també que les investigacions per fer-les possibles ha estat finançada fins a un 80% amb fons públics.

A Europa, ha sorgit una Iniciativa Ciutadana Europea, Right2Cure, que demana a la Comissió Europea que faci tot el que estigui en la seva mà perquè les vacunes i tractaments siguin considerats un bé públic global, accessible a tots i totes de manera gratuïta.

En el mateix sentit a Barcelona, científics, professionals sanitaris,  organitzacions internacionals de la salut global i ONG’s han impulsat l’anomenada Declaració de Barcelona que demana l’alliberament temporal de les patents que pesen sobre les vacunes contra la Covid-19 mentre duri l’actual situació d’emergència humanitària. Aquesta declaració ha comptat amb el ple suport del govern de la ciutat de Barcelona. És per això que ara els comuns impulsen mocions amb el mateix objectiu a tots els municipis on són presents. Per a Marina Escribano, portaveu de Mollet en Comú: “La ciència ha fet la seva feina aconseguint en un temps rècord vacunes que han demostrat ja la seva eficàcia. Aquesta ha estat una lluita col·lectiva. No pot ser que les administracions públiques de tot el món no intervinguin per garantir ara que les vacunes arribin a tots els països de forma gratuïta, immediata i en igualtat de condicions per a tothom. Només així en sortirem ”

I aquí teniu el text sencer de la moció:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *