fbpx
22/05/2024
CulturaMollet En ComúRepública

MOLLET EN COMÚ PODEM COMMEMORA LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA AMB UN ACTE PÚBLIC

Un any més, Mollet En Comú Podem va celebrar l’aniversari de la proclamació de la II República, en un acte de caràcter festiu i reivindicatiu a la Plaça de la República de Mollet.

El 14 d’abril de 2024 es compleixen 93 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola. La seva Constitució, una de les més democràtiques i avançades d’aquell temps a Europa.

El grup municipal va presentar una moció al ple de març, aprovada per majoria, en la que entre d’altres es destacava la importància dels avenços assolits amb el govern de la República, i grans reformes al país: la reforma laica de l’Estat, la reformes laboral, la territorial, agrària, educativa i militar entre d’altres. En molts aspectes la República va situar a Espanya com a capdavantera del seu temps, conquerint drets i construint una realitat més igualitària, com el dret de vot de les dones, fita històrica republicana.

A la moció, s’acordava:

  • Commemorar el 93 aniversari de la segona República amb un acte institucional d’hissada   de   bandera republicana a la plaça de la República, tal i com l’Ajuntament ha organitzat en els darrers anys, per retre homenatge a totes les persones que van defensar la Democràcia, la Llibertat i la República.
  • Refermar el dret de la ciutadania a escollir el model d’Estat per mitjà dels procediments legals previstos en el marc de la Constitució.
  • Donar suport a la mobilització del 16 de juny i a la resta de mobilitzacions per a commemorar la República i en defensa de llibertat i la democràcia.

Marina Escribano, portaveu de Mollet En Comú Podem, va afirmar: “En conseqüència amb aquests principis i per continuar amb l’esperit democràtic defensem protegir els avenços aconseguits fins el moment i continuar ampliant drets per aquest segle XXI. Hi ha molts reptes que hem d’afrontar com la desigualtat social, el repte climàtic, l’accés a l’habitatge, a la sanitat i educació públiques i de qualitat, a unes pensions dignes, a la igualtat de gènere, al repte migratori i demogràfic i a la construcció d’un marc internacional de pau i de cooperació entre d’altres.”

A l’acte es va voler posar l’accent en l’àmbit de la cultura. Davant els atacs que pateix la llibertat d’expressió i la censura a la cultura que es viu a alguns territoris, més que mai cal defensar-la com a valor democràtic i de cohesió social. Així doncs, l’acte va comptar amb la lectura del manifest, la narració de contes i rondalles republicanes, i va finalitzar amb un vermut.

La voluntat amb aquest acte, és mantenir viva la memòria d’aquella etapa, posar en valor les enormes fites assolides, reivindicar justícia i reparació a les víctimes del franquisme, i fer un clam cap a la III República.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *