fbpx
10/09/2024
Catalunya en ComúMollet En ComúPolitica

MOLLET EN COMÚ PARTICIPA AL PROCÉS DE DEBAT “UN FUTUR EN COMÚ, LA CATALUNYA DE LA PRÒXIMA DÈCADA”

Aquest dimarts 20 de febrer, al Casal Cultural s’ha celebrat un debat intern de Catalunya en Comú, per analitzar reptes presents i futurs de Catalunya, i quin paper ha de tenir l’organització. El debat ha comptat amb la ponència de l’ex diputat al Congrés, Joan Mena i amb membres dels comuns de diferents municipis de la comarca.

El debat celebrat a Mollet s’emmarca en un procés global de debat polític i ideològic en l’espai dels comuns, a nivell nacional. Després de diversos processos electorals encadenats, la necessitat de trobar-se i debatre era evident, així com la de cercar expressament espais on poder intercanviar idees, preocupacions i reptes.

El debat corresponent al Vallès Oriental, va aplegar aquest dimarts a una cinquantena de persones, i va ser presentat per la regidora portaveu de Mollet En Comú, Marina Escribano, qui destacava que “Catalunya es troba en un moment important de redefinició, un cop superat el marc de debat que fins ara havia configurat el procés, que ara ha passat dels tribunals al diàleg i la política”o també assenyalava que “no vivim aïllats de l’auge de posicions d’extrema dreta, de llenguatge bel·licista o del negacionisme climàtic”. També s’assenyalava, que els processos electorals, tan seguits, havien impedit poder tenir espais de debat i de participació, i ara era el moment de donar cabuda a aquestes trobades.

La ponència va ser presentada per l’ex diputat al Congrés, en Joan Mena, qui va plantejar que Catalunya es troba en un moment de canvis importants, el primer que ja no és la Catalunya dels 6 milions, sinó la dels 8, i amb una sèrie de reptes que cal abordar. I afegia “cal fer-ho no des de la concreció dels documents programàtics dels comuns, que són molt potents, sinó des d’una mirada més àmplia i amb més horitzó, de la propera dècada”.

Mena, portaveu dels comuns, explicava que “és hora de redefinir i refermar posicionaments ideològics de la formació, per donar resposta a aquestes reptes com la crisi climàtica, les desigualtats socials, la defensa de lo públic (sanitat, educació, pensions…) davant la voluntat privatitzadora, o  l’accés a l’habitatge, passant per la necessitat d’enfortir el sector indústria, entre molts d’altres.

Joan Mena, també va voler incidir en què els valors republicans, no només la defensa de la República per sobre la monarquia, parlant de model d’estat, sinó el que suposa el conjunt de valors, ha de tornar al centre de les reivindicacions i d’una Catalunya que sigui justa, acollidora, solidària, oberta, i que no segueixi perpetuant les desigualtats.

El debat es va estructurar en 4 àmbits:

  • Economia i mercat laboral en context d’emergència climàtica
  • La defensa dels drets socials i els serveis públics
  • Catalunya diversa i feminista
  • Democràcia, drets i llibertats

Aquest procés, a nivell de Catalunya, pretén analitzar la realitat social, econòmica i territorials en què es troba Catalunya i el món, detectar reptes, necessitats i oportunitats i conjuntament construir un marc ideològic compartit, que assenti les bases de la Catalunya de la pròxima dècada, imaginada col·lectivament.

Les conclusions del debat i del document final sorgit, es presentarà i debatrà en el si de l’organització en una convenció nacional que tindrà lloc el proper 13 d’abril.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *