fbpx
12/07/2024
Món del TreballPensionistesSanitat

Commemorem el Dia Internacional de la Gent Gran reivindicant els seus drets

Fa 30 anys, l’Assemblea General de l’ONU, en la seva resolució 45/106, va designar el 1r d’octubre com a Dia Internacional de la Gent Gran.

Enguany és extraordinàriament diferent,  cal recordar especialment la pèrdua per la pandèmia del COVID-19 de més de 20.000 persones grans i a Catalunya més de 4.000 pel falta de previsió i  de prevenció del Govern de la Generalitat de Catalunya. 

El 1r d’Octubre per Mollet en Comú és un dia de reivindicació de la Gent Gran per visibilitzar els problemes que té aquest col·lectiu. Es parla molt de les persones grans que han de tenir un envelliment actiu, la realitat és que no es dediquen els recursos econòmics i materials necessaris perquè les persones grans tinguin cobertes totes les necessitats.

La crisi econòmica de 2009, amb el criteri d’austeritat, es van implantar una sèrie de polítiques i retallades pressupostàries per part del PP i CIU que van causar una deterioració en el Sistema públic de salut que sens dubta va tenir i té encara un impacte negatiu per a la població en general, però molt especialment en les persones grans que necessiten en major mesura de l’accés als serveis sanitaris, això acompanyat per l’encariment de les despeses sanitàries per a les llars, han ocasionat un deteriorament de la qualitat de vida de les persones grans.

Igualment, la capacitat de resposta del Sistema d’Atenció a la Dependència davant la crisi sanitària ha sigut feble. En el cas de les residències ha sigut un veritable caos de la seva gestió provocant la mort de moltes persones grans i el contagi de moltes treballadors i treballadores per la manca d’instruments per fer-hi front.

Per tot això Mollet en Comú reivindiquem  per a la Gent Gran el següent:

  • El desenvolupament i la implantació de polítiques públiques en matèria de promoció de la salut i atenció soci-sanitària són imprescindibles per a garantir l’envelliment de manera activa, ja que afecten de manera directa la deterioració de  la salut i les capacitats autònomes de les persones grans.
  • Protegir a les persones grans del COVID-19. Per això cal impulsar accions per a la gent gran tenint en compte persones grans autònomes, persones que requereixen ajuda a domicili i persones residents en centres de gent gran.
  • Mesures necessàries per a garantir la sostenibilitat del Sistema públic de pensions en el present i futur, que es recuperi l’índex de revaloració de les pensions.
  • Més recursos per a protegir la qualitat de vida de les persones grans, atès que les polítiques socials han de complir el seu objectiu final, que no és altre que el d’ajudar els col·lectius més necessitats i cobrir les seves necessitats bàsiques en: alimentació, sanitat i habitatge entre altres.

Per altre costat Mollet en Comú creu necessari que a la nostra ciutat és faci un debat amb la participació dels diversos col·lectius de Gent Gran i els grups municipals de l’Ajuntament per tal de garantir la protecció i l’exercici dels drets de les persones grans, de garantir la no discriminació per raó d’edat, i garantir la visibilitat i la participació activa de les persones grans en tots els àmbits de la vida pública local, perquè pensem que  Mollet ha de ser una ciutat en la que es pugui gaudir al llarg de tota la vida i que la gent de més edat pugui participar-hi amb la seva experiència  i les seves idees, tenint un paper protagonista  en el present i futur de la nostra ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *