fbpx
22/05/2024
OpinióPolitica

14 d’abril antifeixista i republicà

ANTONIO LÓPEZ

Grup motor Mollet en Comú

Un any més celebrem l’aniversari de la proclamació de la II República i ja són 88 anys. També commemorem el 40è aniversari dels ajuntaments democràtics després d’uns altres 40 anys de dictadura franquista, que dissortadament, a dia d’avui encara no hem pogut esborrar del tot de les institucions, i pel que sembla tampoc de les ments d’una part de la societat espanyola.

L’auge de forces de caràcter feixista/ ranquista és molt preocupant, pel que representa per a una societat democràtica. L’odi i la violència és el germen d’aquest tipus de grups, que en alguna comunitat autònoma han tingut ja una representació important i amenacen amb ampliar el seu espectre institucional en les properes eleccions generals, municipals i europees.

Estem en uns moments de gran incertesa, en els quals hem fet passos de gegant cap enrere en els drets laborals, socials i democràtics que han portat a empresonar a tot un govern de la Generalitat per plantejar un referèndum d’autodeterminació del poble català. Una vergonya per a la imatge democràtica del nostre país a escala internacional i una autèntica injustícia.

És més necessari que mai passar pàgina del règim del 78 i obrir un procés constituent que desemboqui en una nova constitució que garantelxi drets socials com l’educació, la sanitat, l’habitatge i les pensions públiques, així com un estat plurinacional i social que permeti la lliure unió de tots els pobles que conformen l’estat espanyol.

Per això, la lIl República és fonamental. No podem seguir amb una institució arcaica i antidemocràtica com la monarquia, que a més és corrupta, hereditària, inviolable i hereva del dictador Franco.

La III República és la solució si volem mantenir la unió de tots els pobles de l’estat espanyol, ja que garanteix un estat d’homes i dones lliures i iguals, no de súbdits. Per això cal una República que defensi tots els valors de la justícia social: laica feminista, amb unaplanificació econòmica i social que protegeixi a les capes més vulnerables de la societat, defensora del medi ambient i que canvií la relació amb aquesta UE. En definitiva, una República de repúbliques agermanades en un estat federal/confederal, tal com ho decideixin els diferents pobles que en formin part.

És necessari convocar un referèndum sobre Monarquia o República perquè el conjunt de la ciutadania pugui triar lliurement la seva forma d’estat Nosaltres, per la nostra part, lluitarem activament perquè més aviat que tard puguem proclamar de nou la República, com així es va fer ara fa 88 anys.

 

Aquest article va apareixer publicat a l’edició en paper del Diari SomMollet de 12/04/2019

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *