fbpx
16/04/2024
Mollet En ComúPolitica

14 d’Abril: 90 aniversari de la IIa República

El 14 d’abril de 2021 es compleixen 90 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, després d’unes eleccions municipals en les que els partits republicans van guanyar en les principals àrees urbanes, gràcies a un programa alternatiu i de canvi social que trencava amb la vella Espanya cacic de la Restauració.

La seva Constitució, una de les més democràtiques i avançades d’aquell temps a Europa, definia l’Estat espanyol com “una república democràtica de treballadors de tota classe, que s’organitza en règim de llibertat i de justícia”.

Entre els seus principals avenços socials, cal destacar que la Segona República va obrir la porta a la participació política de les dones, conquerint el dret a vot, i l’any 1932 participant per primera vegada en unes eleccions, així com en aquest període es aprovar el matrimoni civil o el dret al divorci, que va permetre a les dones de la República conquistar drets bàsics.

També es va avançar en matèria educativa i cultural, establint i democratitzant uns pilars socials bàsics, es va entomar la reforma agrària, es va donar protagonisme al moviment obrer, es va treballar per la separació entre l’Estat i l’Església, o es van instaurar mesures pel control democràtic dels cossos armats, entre altres. Per altra banda, es va donar una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat espanyol, aprovant-se els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia.

En definitiva, l’adveniment de la Segona República es va traduir en avenços per transformar la nostra societat, per defensar les llibertats individuals i col·lectives, i per la consecució de la justícia social.

El cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 va truncar tot aquest procés, i de la primavera republicana es va passar, després d’una cruenta guerra civil, a la llarga nit de la dictadura franquista. Milers de morts i quaranta anys de repressió sense que avui, encara, s’hagi fet justícia amb les seves víctimes.

El 14 d’abril ha de ser una data per reivindicar tant la memòria històrica democràtica d’aquells homes i dones, con la plena vigència dels valors republicans, la Llibertat, la Igualtat, la Fraternitat, que també inclouen, òbviament, el dret a escollir el model d’Estat, i en conseqüència, el dret a escollir-ne democràticament el cap d’Estat.

Joan Carles de Borbó va arribar a ser rei per la voluntat de Franco. El dictador va imposar al poble la forma d’Estat. A la mort d’aquest no es va permetre al poble votar democràticament i de manera separada si desitjava monarquia o república al referèndum de la Constitució de 1978.

És hora, 43 anys després de la consulta de la Constitució i amb una societat política, social i generacionalment molt diferent, i partint de l’existència d’una realitat plurinacional, que la ciutadania pugui decidir sobre el model polític i institucional territorial i escollir la forma d’Estat, pronunciant-se democràtica i lliurement en un referèndum clar si vol tenir una monarquia o vol instaurar la III República.

Els esdeveniments dels darrers anys al voltant de la Casa Reial, en especial del Rei Emèrit, posen de manifest que no es pot seguir furtant la societat aquest debat i decisió sobre quin model d’Estat volem, imposant ser representades per una família reial tacada per múltiples escàndols i casos de corrupció, evasió fiscal, i tractes de favor al refugi de monarquies autoritàries.

Per tot això, lluitarem per:

Reivindicar la vigència dels valors republicans com la sobirania popular, la igualtat, la justícia social, el laïcisme, o la plurinacionalitat de l’Estat.

Commemorar el fet històric de la proclamació de la Segona República el 14 d’abril de cada any, amb accions públiques i institucionals

Reclamar el dret de la ciutadania a escollir el model d’Estat i en conseqüència el dret a escollir-ne el cap d’Estat.Aquest és el contingut de la moció genèrica que ha passat Catalunya en Comú als seus grups municipals. Aquest any, Mollet en Comú va defensar al ple de Març la moció impulsada pel moviment unitaria “Mollet per la 3a República” i també recolza les seves accions i reivindicacions
https://molletencomu.cat/mollet-en-comu-recordara-la-segona-republica-al-ple-municipal/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *