fbpx
22/05/2024
Medi AmbientOpinió

Sistema de residus deficient

ROSER AGUILAR

Grup de treball de Medi Ambient de Mollet en Comú

En el 2017 la ciutat de Mollet del Vallès, amb 51.128 habitants, va generar 20.132,65 tones de resi-us. D’aquestes deixalles només 7.061,85 tones es van gestionar mitjançant la recollida selectiva, és a dir, que el 64,92% dels residus que generen els veins de Mollet van acabar als abocadors sense cap tipus de tractament.

Aquestes dades són no només millorables, sinó que passen a ser alarmants pels impactes que tenen evidentment al medi ambient, però també a l’impacte econòmic negatiu que comporten per al nostre municipi.

L’Agència Catalana de Residus grava amb 35,60€ cada tona de residus que no és tractada i, retorna el cànon a finals de cada any a aquells municipis de Catalunya que han fet les millors gestions dels seus residus. Així que la nostra ciutat està perdent una possible font d’ingressos.

La problemàtica encara és més seriosa si es té en compte que les directives europees disposen que en el 2030 no es podrà superar el 50% de residus sense tractament, per tant, la nostra ciutat hauria de començar a treballar en dos objectius: per una banda, impulsar la reducció de materials d’un sol ús (controlant la seva producció i consum) i, per una altra, apostar per una gestió de residus basada en la recollida selectiva i tractament de totes les fraccions (orgànica, vidre, paper, envasos) per tal que la fracció resta experimenti una baixada significativa en el total dels residus generats en la nostra ciutat.

És per tot això, que creiem que el govern municipal no està portant a terme totes les accions necessàries en un tema tan important i transcendent com és la conservació del nostre entorn més immediat. Tots els premis són benvinguts, però això no vol dir que siguin suficients, hi ha molta feina a fer i molta responsabilitat a acceptar. Esperem que les dues Pajaritas Azules no serveixin per tapar les grans mancances que pateix la nostra ciutat en matèria de gestió de residus.

Aquest article va apareixer publicat a l’edició en paper del Diari SomMollet de 22/02/2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *