MOLLET EN COMÚ PRESENTA 4 MOCIONS AL PLE DE NOVEMBRE: 25N, PLUSVÀLUES, REFORMA LABORAL i IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA
Els comuns presentaran 4 mocions al ple de novembre: Contra la violència de gènere, reconvertida en prec. Per la reforma de l’impost municipal de plusvàlues consensuada amb ERC i Ciudadanos. Per la derogació de la reforma laboral. I, d’urgència, una moció en defensa de la política d’immersió lingüista consensuada amb ERC.
IMPOST DE PLUSVÀLUES
A finals d’octubre el Tribunal Constitucional resolia la inconstitucionalitat del model d’impost de plusvàlues que gestionaven totes les administracions locals de l’estat. Aquesta sentència implica doncs la necessitat de reformular aquest impost que representa uns ingressos significatius per a tots els ajuntaments. És una situació que ha alertat a tot el món municipalista que reclama una nova llei de finançament local que acabi amb dècades d’infrafinançament de les administracions municipals. La moció demana aquesta nova llei, això com altres mesures per part de l’estat per compensar la pèrdua d’ingressos que pugui representar aquests canvis.
REFORMA LABORAL
La derogació de l’anomenada Reforma Laboral és un dels punts centrals del programa polític de l’espai polític d’UNIDAS PODEMOS i d’EN COMÚ PODEM i que també forma part de l’actual acord de govern que tenen aquestes forces amb el Partit Socialista. En un moment de recuperació econòmica en sortir de la pandèmia de la COVID-19 és el moment també de recuperar drets i condicions laborals dignes per la classe treballadora. És per això que els comuns estan portant als ajuntaments aquesta moció contra la reforma laboral. En ella es demana, entre altres qüestions, que es recuperi la ultraactivitat dels convenis, la priorització dels convenis de sector sobre els convenis d’empresa, simplificar els contractes temporals fent del contracte indefinit la regla general o que s’augmenti la lluita contra el frau laboral.
IMMERSIÓ LLINGÜÍSTICA
La setmana passada el Tribunal Suprem emetia una providència que implicava fixar en un mínim del 25% de l’ús del castellà com a llengua vehicular al sistema educatiu, amb aquesta mesura es trencava per la via judicial una política educativa basada des de fa dècades en l’ús català com a llengua vehicular i que ha tingut sempre un amplíssim consens social, polític i pedagògic. Davant aquesta situació els comuns han impulsat mocions en tots els ajuntaments que en el cas de Mollet, per les dates del ple, ha estat tramitada d’urgència. El text original dels comuns ha estat consensuat amb ERC i a la moció, entre altres acords, es rebutja la providència del Tribunal Suprem, es defensa el model d’escola catalana, l’ús social del català i reivindica el paper que la comunitat educativa i la immersió lingüística tenen per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.
Us adjuntem els textos definitius de les diferents mocions
La moció sobre el 25N va ser tractada en una nota de premsa anterior disponible a: