fbpx
17/09/2024
EconomiaHabitatgeMollet En ComúPolitica

MOLLET EN COMÚ PODEM VOTA ABSTENCIÓ A LES ORDENANCES FISCALS PER L’ANY 2024

En el Ple que es va celebrar dilluns dia 30, el grup municipal va exposar els seus arguments per votar una abstenció a la proposta de l’equip de govern de pujada generalitzada dels tributs municipals per l’any 2024.

El grup destacava com de diferents eren aquestes Ordenances fiscals, lluny de la congelació generalitzada dels darrers anys. Enguany, amb la pujada de tots els tributs un 5%, i una pujada més accentuada en residus i l’aigua, la pressió fiscal és major sobre la ciutadania.

El context no és senzill ni a Mollet ni enlloc, amb les condicions macroeconòmiques que afecten les economies domèstiques de forma important, així com els pressupostos municipals: inflació, incertesa en molts aspectes: energètic, geopolítica, encariment tipus interès, etc.

La portaveu de la formació, Marina Escribano, afirmava que “en aquest context en què ens trobem, cal tenir en compte cercar l’equilibri entre la garantia en la prestació dels serveis públics, com a un instrument de redistribució de la riquesa i d’estabilitat econòmica, i la pressió fiscal que es trasllada a la ciutadania i a les famílies”.

Des de Mollet En Comú Podem s’ha fet incís que no han estat mai ni ho seran, defensors de la rebaixada d’impostos, ja que l’administració necessita recursos per tal de poder mantenir serveis públics per a tothom, i que les premisses i criteris que han portat a elaborar propostes i el posicionament polític són la justícia social, la fiscalitat verda, la perspectiva de gènere, la lluita contra la pobresa, la lluita contra el frau i la transparència.

Així doncs, el grup municipal, igual que els darrers anys, ha presentat un conjunt de propostes, acceptades majoritàriament per l’equip de govern. Aquestes són:

  • l’elaboració d’un estudi d’impacte de gènere de les ordenances fiscals, que ha de servir per veure com afecten els tributs municipals i la seva gestió, en la igualtat entre homes i dones.
  • Fer la separació del rebut de residus del rebut de l’aigua
  • Gravar amb un recàrrec de fins el 150% l’IBI els habitatges buits a multipropietaris.
  • Lluita contra el frau amb inspeccions continuades, particularment a grans superfícies i empreses

A més, una sèrie de compromisos futurs, essencialment en l’àmbit del civisme, dels que se n’anirà fent seguiment per al seu compliment.

Més enllà de valorar positivament les diferents reunions mantingudes, el diàleg i la voluntat d’arribar a acords per part del govern, el discurs de la formació ha estat crític pel que fa al servei de recollida de residus: primer, pel que fa al sistema, i que al llarg dels anys s’ha anat variant – com és el cas dels contenidors soterrats, ara en procés de precintament de tots ells. En segon lloc, pel que fa al desgavell existent a la ciutat. S’ha emfatitzat la necessitat d’arribar als nivells de reciclatge que demana Europa, i per això cal engegar de nou campanyes i mesures de conscienciació i pedagogia entre la ciutadania, però també disposar d’un millor servei, coordinació i comunicació per tal que els carrers presentin una imatge més endreçada i incentivi la ciutadania a reciclar més i millor.

En definitiva, s’ha plantejat la necessitat d’un compromís formal de l’Ajuntament perquè realment assolim un bon reciclatge i bons serveis municipals que ho acompanyin, juntament amb la responsabilitat de la ciutadania.

Per tots els motius exposats, finalment el vot ha estat d’abstenció. D’altra banda, les mocions presentades per Mollet En Comú Podem van ser ambdues

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *