fbpx
12/07/2024
Politica

Mollet en Comú Podem commemora la proclamació de la 2a república amb un acte públic

Un any més, Mollet en Comú Podem celebra l’aniversari de la proclamació de la II República, en un acte caràcter festiu i reivindicatiu, el proper dissabte 15 d’abril a la Plaça de la República de Mollet.

El 14 d’abril de 2023 es compleixen 92 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola. La seva Constitució, una de les més democràtiques i avançades d’aquell temps a Europa, definia l’Estat espanyol com “una república democràtica de treballadors de tota classe, que s’organitza en règim de llibertat i de justícia”.

El darrer Ple de març, el grup municipal presentava una moció en la que es destacava la importància dels avenços assolits amb el govern de la República, i s’acordava entre d’altres: “Reivindicar la vigència dels valors republicans com la llibertat, la igualtat, la fraternitat, la pau, la sobirania popular, la justícia social, el laïcisme, o la plurinacionalitat de l’Estat, i reafirmar el compromís del mon local en la seva defensa, així com en el desenvolupament de nous drets, com la protecció de la natura i el clima” ; i “refermar el dret de la ciutadania a escollir el model d’Estat”

La formació vol posar de relleu aquests avenços, entre els quals cal destacar que la participació política de les dones, conquerint el dret a vot, i l’any 1932 participant per primera vegada en unes eleccions, així com en aquest període es aprovar el matrimoni civil o el dret al divorci, que va permetre a les dones de la República conquistar drets bàsics.

També es va avançar en matèria educativa i cultural, establint i democratitzant uns pilars socials bàsics, es va entomar la reforma agrària, es va donar protagonisme al moviment obrer, es va treballar per la separació entre l’Estat i l’Església, o es van instaurar mesures pel control democràtic dels cossos armats, entre altres. Per altra banda, es va donar una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat espanyol, aprovant-se els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia.

Marina Escribano, portaveu de Mollet en Comú, afirma “la Segona República va representar transformacions a la societat, la defensa de llibertats individuals i col·lectives, i la consecució de la justícia social.” I afegeix “El 14 d’abril ha de ser una data per reivindicar tant la memòria històrica democràtica d’aquells homes i dones, con la plena vigència dels valors republicans, la Llibertat, la Igualtat, la Fraternitat i també el dret a escollir si volem república o monarquia”.

L’acte tindrà lloc el dissabte 15 d’abril a partir de les 12h, i comptarà amb la lectura del manifest, a càrrec de membres de la candidatura de Mollet en Comú Podem, contes i rondalles republicanes i finalitzarà amb un vermut.

La voluntat amb aquest acte, és mantenir viva la memòria d’aquella etapa, posar en valor les enormes fites assolides, reivindicar justícia i reparació a les víctimes del franquisme, i fer un clam cap a la III República.

Aquí teniu la moció tal i com va ser aprovada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *