fbpx
12/07/2024
Solidaritat

MOLLET EN COMÚ I ARA MOLLET-ERC-MES PRESENTEN UNA MOCIÓ D’URGÈNCIA EN SOLIDARITAT AMB EL SÀHARA OCCIDENTAL

Les declaracions del President del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, alterant l’històric posicionament espanyol empitjora la situació d’un greu problema internacional que porta enquistat des del 1975.

El Sàhara Occidental és l’últim territori africà en el qual encara no s’ha conclòs el seu procés de descolonització. L’abandonament d’aquest territori per part de la seva potència colonitzadora, Espanya, i la posterior ocupació militar per part del Marroc ha generat una situació de conflicte estancat que atempta contra els drets més elementals de la població sahrauí. Milers de persones viuen sota la repressió marroquina i en condicions indignes en camps de refugiats.

Històricament, la majoria de les institucions internacionals que han abordat la qüestió han teixit un consens entorn de la resolució del conflicte mitjançant una sortida democràtica que posés per davant la voluntat del poble sahrauí. Principalment diferents resolucions de l’ONU, però també de la Unió Africana, el Tribunal de Justícia Europeu i d’altres no reconeixen l’ocupació del Marroc i reclamen un referèndum d’autodeterminació. Ara, les declaracions de Pedro Sánchez s’alineen amb la idea defensada pel Marroc de concedir al Sàhara un estatus d’autonomia sota la seva administració. Una idea que representa un important gir sobre la qüestió i un abandonament del poble sahrauí i de la seva justa causa. Espanya, com a potència colonitzadora, va generar aquest problema i és inadmissible que després de 47 anys de conflicte intenti diluir la seva responsabilitat vers al poble sahrauí.

A la moció, presentada conjuntament per MOLLET EN COMÚ i ARA MOLLET-ERC-MES entre altres qüestions es reclama que l’Ajuntament de Mollet es posicioni en defensa d’una solució basada en l’exercici del seu dret d’autodeterminació per part del poble sahrauí, insta al govern espanyol a què expliqui aquest canvi de parer i demanar obrir un procés de reflexió social i polític per tal que les institucions espanyoles tornin a treballar per cercar una solució que porti a una pau justa i duradora.

Aquí teniu el texte de la moció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *