fbpx
19/06/2024
EconomiaMón del Treball

MOLLET EN COMÚ DEFENSARÀ AL PLE DE MOLLET UNA MOCIÓ PER MILLORAR LES CONDICIONS LABORALS DELS RIDERS

La problemàtica dels treballadors de plataformes és un repte que afecta  la qualitat de l’ocupació en el futur i que cal defensar en el present.

Tot i que algunes dades donen indicadors de recuperació econòmica, el fenomen de la precarització de l’ocupació continua avançant imparablement. La mal anomenada “economia col·laborativa”, la “uberització” d’alguns sectors i les empreses basades en plataformes informàtiques fan servir la tecnologia i una suposada llibertat dels treballadors per rebaixar les condicions laborals fins a límits indecents.

En el cas de les empreses de repartidors basats en plataforma, els anomenats “riders”, arrossega una llarga polèmica des dels inicis pel seu model de fer veure que els seus treballadors són treballadors autònoms quan diferents vegades la llei ha determinat que són falsos autònoms. En l’actualitat moltes d’aquestes companyies continuen contractant en frau de llei fent servir etts, empreses multiserveis o falses cooperatives.

A aquesta precarietat contractual de base cal afegir la disparada accidentalitat que pateixen els riders. Una accidentalitat de la qual les empreses del sector es desvinculen adduint que no hi ha relació laboral.

Aquesta irresponsabilitat de les empreses es trasllada a que només ordenen la feina, però ni organitzen ni proporcionen elements bàsics i necessaris per a aquesta feina com ara accés a lavabos, llocs de descans o menjadors, punts d’aigua o endolls per carregar bateries. Els riders han de treballar al carrer tot el dia, esperant la seva feina sense accés als serveis més elementals que han de resoldre com poden.

Aquesta situació va portar a la convocatòria d’una vaga de 9 dies per part de CCOO que va comptar amb l’adhesió de molts treballadors i treballadores  del sector i que va assolir importants objectius. Amb tot cal continuar reivindicat la millora de les condicions de treballs dels riders perquè és la manera d’assolir revertir els processos de precarització.

És per tot això que Mollet en Comú portarà al ple municipal de Mollet una moció, impulsada per col·lectius de riders que vol que l’Ajuntament de Mollet s’afegeixi a les seves reivindicacions: eliminació del frau de llei en la contractació, respecte de les antiguitats i condicions contractuals, que les empreses millorin les condicions laborals amb els recursos necessaris (serveis, taquilles, aigua, zones de descans, …) i, finalment que les empreses facilitin formació, protocols  i recursos a la prevenció de riscs i accidents i a la prevenció dels assetjaments sexuals.

En definitiva, finalment, es demana a la Generalitat que faci complir la llei en aquest sector i posi fi als abusos de les noves plataformes que amb trampes legals estan fent servir pràctiques d’explotació laboral ja superades fa dècades.

Aquí teniu el text de la moció:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *