fbpx
23/06/2024
Politica

MOCIÓ DE MOLLET EN COMÚ EN COMMEMORACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA AL PLE DE MOLLET DE MARÇ 2022

Com cada any el grup municipal de Mollet en Comú va portar la causa republicana al Ple de Mollet de Marc. La Junta de Portaveus va aprovar una moció consensuada entre tots els grups tot i que al ple cada grup va poder defensar els seus texts propis.

En apropar-se, el 14 d’Abril, Día de la República, la bandera republicana va tornar a tenir protagonisme al passat ple municipal ordinari de Març de 2022. Com cada any el grup municipal de Mollet en Comú la va tenir estesa a la seva bancada com a homenatge i reconeixement a les dones i homes que van lluitar per aquesta causa de llibertat i que mereixen ser recordats.

Aquest any, com en altres qüestions, el tema de la commemoració de la República va tenir un ampli consens per part del conjunt dels grups municipals i es va optar per aprovar en Junta de Portaveus una moció institucional que passaria pel ple com un punt de “donar compte”. Amb aquesta fórmula es preservava l’acord general i la commemoració de la data, a la vegada que es permetia que el 91è aniversari de la II República ocupés un punt de l’ordre del dia del Ple i que a aquest punt cada grup pogués presentar els seus matisos i reivindicacions republicanes.

Així, la moció institucional posava l’accent en la commemoració  i en l’homenatge a les persones que van patir la dictadura que va acabar vilment amb la República i posava l’accent reivindicatiu en la demanda de l’anul·lació dels judicis franquistes, fent especial menció, a l’alcalde molletà de l’època, Josep Fortuny. També es reclamava l’exhumació i l’enterrament amb dignitat de les víctimes executades durant la guerra i que encara es troben a foses i cunetes, i la derogació de la Llei d’Amnistia del 1977.

La moció pròpia de Mollet en Comú recollia aquests punts i anava més enllà tot reclamant a l’ajuntament de Mollet que implementi una ruta museística que recordi la memòria històrica i republicana a Mollet, tal com s’havia reclamat en un ple recent. També es reclamava aquest any que el govern de l’estat impulsi processos constituents que democràticament escollin el model de l’estat i el cap d’estat. I no podia faltar la reclamació de cada any perquè la bandera republicana onegi a la façana de l’ajuntament. Una petició que no serà atesa tot i que si haurà un acte institucional d’hissada de la bandera republicana a la Plaça de la República de Mollet. Un acte que Mollet en Comú considera un avanç positiu per part del govern de la ciutat.

Finalment, Mollet en Comú vol fer una crida a la participació de la ciutadania en l’homenatge popular a la República que organitza l’entitat Mollet per la IIIa República i que tindrà lloc el proper diumenge 10 d’Abril a les 11:30 a la Plaça de la República de Mollet.


Salut i República

Aquí teniu la moció institucional i la moció de Mollet en Comú:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *