fbpx
28/04/2024
FeminismeMollet En ComúOpinió

És temps de Dones

Mar Torres

Membre del Grup Ecofeminista de Mollet en Comú

A Mollet acabàvem la setmana passada amb la renúncia a l’alcaldia de Josep Monràs després de divuit anys en el càrrec.

Sense entrar en valoracions ni reflexions sobre el seu mandat, aquest fet suposa que ben aviat torni a ser t una dona qui assumeixi l’alcaldia. L’any 1979, en les primeres eleccions municipals democràtiques, únicament en 19 municipis a Catalunya (104 a la resta de l’estat) van ser elegides dones com a alcaldesses enfront dels 1751 de l’any 2019 i és que després de la dictadura franquista, en la que el paper de la dona es va limitar bàsicament a la cura de la llar familiar, la irrupció de les dones en la política municipal ha estat afortunadament més que significativa.

Des de l’inici de la democràcia, la nostra ciutat s’ha caracteritzat per tenir majoritàriament dones al capdavant del govern municipal, un fet que no hauria de resultar rellevant, però que encara avui dia es tracta com una peculiaritat. Anna Bosch (1979), Carme Coll (1983) i Montserrat Tura (1987) van marcar el període democràtic i la transformació més important de la nostra ciutat en la seva història més recent. Anys de transició, creixement urbanístic i desenvolupament econòmic que ens van portar fins al Mollet que coneixem avui, únicament el nostre últim alcalde va trencar amb aquesta “tradició”.

Fora de la nostra ciutat les alcaldesses també van anar trepitjant cada vegada més fort encapçalant actualment el 46% de les alcaldies a Catalunya tot i que aquest percentatge no s’equipararà amb el d’alcaldes fins a l’any 2059.

A Mollet novament tornarem als orígens, a la tradició, serà una dona la que acabi l’actual mandat i una majoria de dones les que es postulin com a candidates a governar la nostra ciutat de cara a les pròximes eleccions municipals en 2023. Per poder posar a les dones al capdavant de projectes polítics han fet falta l’aprovació de lleis, llistes cremallera i bandejar de mica en mica la mirada androcèntrica tradicional en els partits polítics, així que no les perdem de vista. És temps de dones.



Aquest article va apareixer publicat a l’edició del 10/06/2022 del setmanari SomMollet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *