MOLLET EN COMÚ DÓNA SUPORT A SOL•LICITAR AJUTS EUROPEUS, I DEMANA ESCOLTAR I COMPTAR AMB LA CIUTADANIA PER ACONSEGUIR UN MODEL DE RECOLLIDA DE RESIDUS EXITÓS
Mollet en Comú s’ha sumat al suport i la unitat de tot el consistori per a la millora de la gestió de residus a la ciutat, votant favorablement a sol•licitar un ajut a la Unió Europea, per establir eines i mecanismes innovadors en la gestió de residus.
De fet, ja fa anys que la formació defensa un canvi de model que faci millorar el reciclatge a la nostra ciutat, tant pel que fa al nombre de persones que reciclen, com la qualitat de la matèria reciclada, en les diferents fraccions: paper i cartró, envasos, vidre, orgànica i resta.
Mollet en Comú explicàvem fa gairebé un any, que aquests canvis, si es feien correctament, podrien revertir en millores econòmiques, socials i mediambientals. Al programa electoral, una part que destaca és la de propostes a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic. Entre elles, plantejàvem una prova pilot en algun barri de la ciutat, d’un model de recollida diferenciat, i que millorés el reciclatge. A més, es planteja de fa temps, un procés de consulta ciutadana, on poder decidir col•lectivament el millor model de recollida de residus per a Mollet. La manera com prestem els serveis públics és tant important com el propi servei en sí. I creiem que ha de passar per donar informació, formació i veu a la ciutadania.
Ara, la Unió Europea engega una línia d’ajuts econòmics amb una subvenció màxima de 2 milions d’euros i amb un projecte de com a mínim 500.000 euros, per tal que els ajuntaments inverteixin en innovacions tecnològiques o organitzatives, per assolir aquests objectius.
Des de Mollet En Comú es considera imprescindible treballar en aquesta línia, independentment que es rebi la subvenció, i caldrà adequar els propers pressupostos, per fer front al que seria un canvi organitzatiu, d’impacte en els hàbits de la ciutadania. Sobretot es demana un esforç prioritari en sensibilització, acompanyament i eines per tal que la població pugui adaptar-se als canvis que es produiran i se’n sentin partícips i no com a mesures imposades. És imprescindible també dotar d’espais de participació, on escoltar les demandes de la ciutadania, perquè obtingui un bon resultat.
Fa anys poques formacions, com la nostra, parlaven de decreixement, i d’economia circular, i es plantejava començar a prestar serveis de forma diferent, i transformar les ciutats pensant en verd. Ara ja és una majoria de forces polítiques i administracions que s’hi sumen, i és que aquest és l’únic camí per preservar el territori i la vida. Per tot això, i perquè és una oportunitat per a la ciutat, Mollet En Comú hem votat afirmativament aquest punt de sol•licitud de l’ajut de fons europeus.