fbpx
21/12/2024
Sanitat

PLA DE MESURES URGENTS SOBRE LES RESIDÈNCIES DE GENT GRAN

Des de Mollet En Comú, davant la situació que s’està vivint a les residències de gent gran a tot Catalunya, i també al nostre municipi i comarca, volem fer un agraïment a totes les persones que hi treballen, amb el risc que suposa i les dificultats que s’hi troben per manca de recursos i de personal. I volem fer un posicionament públic, així com presentar diferents mesures i propostes.

Un dels equipaments assistencials de major desbordament des de la perspectiva del nombre de pacients i professionals contagiats o de baixa laboral, són les residències, uns equipaments sensibles i d’un alt risc. Fa dies que sabem que un percentatge elevat de les víctimes del virus provenen d’aquests centres. Tanmateix les condicions precàries de seguretat, per manca de material de protecció, amb què treballa el personal de les residències, i el presumible alt grau de contagi que estan patint (també ara sabem que hi ha més de 3.000 positius), tant o més elevat que el dels professionals de la sanitat.

Les darreres dades fetes públiques, que xifren en més de 1.100 les morts en residències, no han fet sinó confirmar la magnitud del drama. Aquests són els decessos per coronavirus efectivament controlats, però persisteix la sospita que n’hi pot haver més.

De fet, el president de l’Associació Professional Catalana de Directors i Directores de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència, creu que les defuncions per coronavirus a les residències són el doble del que diuen les xifres oficials.

La coordinació dins del govern en aquests moments no acaba de funcionar, no només la comunicació com indica el President Torra. I calen mesures dràstiques.

Des de fa molts dies s’està demanant, des de diferents instàncies, al govern de Catalunya la intervenció urgent a les residències, constatades les informacions que es venien donant de la situació de fort impacte del coronavirus en aquests equipaments i els dèficits crònics que pateixen. Portem anys arrossegant un model de privatitzacions, de congelació de tarifes, de manca de recursos amb un personal que té unes condicions absolutament precàries i un infrafinançament flagrant.

La manca de professionals i assistents, de material preventiu per als professionals i el nombre exponencial de casos positius de la COVID-19 esdevé insostenible.

L’actual situació de les residències ha portat a moltes a sol·licitar directament l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME), després de no rebre resposta per part de la Generalitat. Alhora també es reben nombroses comunicacions que constaten una situació d’abandonament per part del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i fins i tot famílies s’han posat en contacte amb ajuntaments per a traslladar la seva gran preocupació pel què fa a les persones residents que hi viuen i pel personal assistencial que hi treballa.

En absència o insuficiència d’un comandament únic des de la Generalitat per a coordinar aquesta crisi sanitària, econòmica i social, des dels ajuntaments s’estan sostenint, contenint, i abordant moltes de les situacions que són urgències, però el tema de residències és avui, per avui una veritable tragèdia.

Ens preocupa, a més, que la mesura de permetre a persones residents tornar a domicili de familiars no es pot donar, ja que el requisit previ de test no es pot efectuar per manca de materials.

Davant d’aquesta crítica situació el Grup Municipal de Mollet En Comú,

INSTA A RECLAMAR al Govern de la Generalitat un urgent Pla de xoc per abordar la situació d’emergència a les residències i delegui la competència de gestió al Departament de Salut, donat que aquest compta amb major capacitat de gestió, pressupost i cal medicalitzar les residències de forma urgent. El Departament i la Conselleria d’Afers Socials ha de donar atenció en altres àmbits de gran importància en aquesta crisi, com són: infància, sector de la diversitat intel·lectual i funcional, serveis socials, renda garantida, etc. Que Salut assumeixi la competència faria que Afers Socials se centrés en aquests àmbits que són d’altíssima vulnerabilitat.

Cal recordar que el Decret d’Estat d’Alarma, no ha retirat les competències de gestió a cap comunitat autònoma i que el Govern pot actuar autònomament en totes les matèries del seu àmbit competencial.

Volem reiterar la nostra disposició a l’ajuntament, a col·laborar i participar activament amb els nostres recursos limitats i amb interlocució amb actors locals en l’estratègia del pla de xoc i especialment en la dotació d’hotels de salut.

En definitiva, urgeix, però, que la Generalitat impulsi aquest pla integral d’actuació i garanteixi que arribin els recursos suficients a aquests serveis de cura.

Constatem que els recursos humans i materials assignats fins ara pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies no són suficients i veiem la necessitat de posar en marxa de forma immediata UN PLA INTEGRAL D’ACTUACIÓ.

  • Exigim al govern de la Generalitat lideratge per encarar des de la unitat i col·laboració aquesta crisi. El món local s’ha arremangat en aquesta emergència humanitària que estem travessant.           
  • Reclamem a la Generalitat de Catalunya un pla de xoc urgent que garanteixi una atenció de qualitat tant a les residències públiques i privades de la ciutat com als serveis d’atenció domiciliària, davant de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus.
  • No n’hi ha prou amb l’establiment de protocols de coordinació entre departaments. Estem en una crisi sanitària i cal que el Departament de Salut lideri i coordini aquest pla de xoc.
  • En aquesta línia és necessari articular una correcta coordinació amb el departament d’ Interior i valorar la intervenció en tasques de desinfecció del cos de Bombers de la Generalitat, així com valorar l’assumpció de tasques de control de les residències més col·lapsades per part del cos funcionarial de Mossos d’ Esquadra.
  • Instem a contractar més professionals en l’àmbit de l’atenció sociosanitària i dotació d’EPI i de test. És urgent que l’administració competent, la Generalitat, asseguri la provisió de materials de protecció de les treballadores per tal de poder complir amb els protocols i l’atenció adequada i doti dels recursos per a una atenció sanitària de qualitat.
  • Instem a adequar els espais i aïllar correctament als i les residents que han donat positiu de contagi. Cal personal sanitari a les residències i cal també personal que sàpiga emprar els respiradors, o una coordinada derivació allà on sigui viable aquesta atenció.
  • Sol·licitem que s’inverteixin els recursos necessaris per atendre de manera prioritària a aquest col·lectiu sensible.
  • Cal transparència per conèixer el nombre de persones mortes i infectades a les residències per poder prendre les decisions més adequades al context i l’evolució; i també transparència per saber quin és el Pla d’Acció i les mesures que volen prioritzar per treballar en l’aïllament i la prevenció que són dos elements claus per fer front al virus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *