fbpx
22/01/2025
Mollet En ComúSanitat

Cal millorar l’atenció en salut mental

L’atenció a la salut mental prioritza la inserció a la comunitat i combina diverses possibilitats d’atenció en l’àmbit ambulatori, comunitari de rehabilitació, d’internament i d’atenció a les addiccions, tenint en compte les necessitats de les persones malaltes i de les seves famílies. Però això no sempre és així

Laura Villardino
Membre del Grup Motor de Mollet en Comú

Fins als anys 90 l’assistència psiquiàtrica no estava integrada dins del sistema nacional de salut, ja que aquesta assistència depenia de les diputacions provincials. Amb l’aprovació de la llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) es va integrar l’assistència psiquiàtrica en el sistema de cobertura del Servei Català de la Salut.

L’atenció a la salut mental prioritza la inserció a la comunitat i combina diverses possibilitats d’atenció en l’àmbit ambulatori, comunitari de rehabilitació, d’internament i d’atenció a les addiccions, tenint en compte les necessitats de les persones malaltes i de les seves famílies. Però això no sempre és així o s’aplica de la manera correcta, ja que per part dels usuaris d’aquest servei no sempre es percep que l’atenció rebuda per Servei Català de la Salut sigui la més adient en alguns casos. Com per exemple: Protocol d’ingrés involuntari.- L’aplicació d’aquest protocol no sempre es realitza correctament, ja que en molts casos intervenen les forces de seguretat en primer ordre abans que ho facin els Serveis Sanitaris. Quan hauria de ser a l’inrevés, ja que estem parlant de malalts, no de delinqüents.

També existeixen molts dubtes per part dels pacients de com se’ls informa de la medicació que hi prescriuen els psiquiatres. Sobre els ingressos voluntaris o involuntaris, s’ha observat que s’inicia un període d’aïllament total, quan aquest en molts casos no seria necessari. Els malalts mentals també tenen dubtes de com se’ls hi pot ajudar correctament una vegada ingressats. En molts casos consideren que seria positiu estar acompanyats contínuament d’un familiar. Durant els ingressos involuntaris es practica sovint la contenció mecànica (lligar als malalts per immobilitzar-los). Aquesta pràctica es veu poc adequada i es demanen alternatives més humanes. Com apunt a aquest punt, només afegir que una pacient afectada de meningitis va morir després d’estar lligada durant 75 hores en la unitat de Psiquiatria de l’Hospital Central d’Asturies.

Quines necessitats o reivindicacions per millorar l’assistència als malalts mentals ens han arribat a la nostra plataforma per part d’aquest col·lectiu a la nostra ciutat?

  • Urgències Psiquiàtriques 24h a l’Hospital de Mollet.
  • Boxes adequats a la unitat d’urgències per Psiquiatria.
  • Creació d’una Unitat d’ingressos psiquiàtrics a MolletMantenir plantilles estables.
  • Substitucions immediates de professionals que estiguin absents o de Baixa laboral.
  • Es considera necessari dotar de més hores de psquiatria/psicologia a l’atenció primària.
  • Abans de derivar a un malalt mental des del metge de capçalera a un psiquiatre, es considera adient derivar-lo primer al psicòleg de primària per una primera valoració per iniciar una medicació adequada.

Les retallades a la Sanitat Pública Catalana hi han posat a aquest col·lectiu en una situació molt precària, ja que els serveis són insuficients i en molts casos, aquests serveis no són gestionats d’una manera adequada o eficient, segons ens han explicat els mateixos usuaris d’aquest servei des de la seva experiència.

És per això que des de la nostra plataforma en col·laboració amb membres i entitats d’aquest col·lectiu, ens proposem de fer un acte públic pròximament a la nostra ciutat que portarà com a lema “La salut mental avui”. Així com fer tot el possible per aconseguir millores i que sigui un servei públic 100×100… Ja n’hi ha prou d’acostar-se a la malaltia mental amb les idees preconcebudes que han estigmatitzat durant segles a les persones amb aquestes patologies i les seves famílies.

Aquest article d’opìnió va ser publicat a el digital “el diari de la sanitat” el 24/4/19 i a la secció d’opinió del setmnari “Mollet a Mà” el 26/4/19

http://diarisanitat.cat/cal-millorar-latencio-en-salut-mental/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *