fbpx
23/06/2024
Mollet En Comú

El proper diumenge 28A, VOTA: EN COMÚ PODEM

PER UN NOU ACORD SOCIAL, VERD I FEMINISTA

Les properes eleccions generals de 28 d’abril de 2019, són d’una especial transcendència política. En Comú Podem estem compromeses en la defensa de Catalunya i dels drets socials i ambientals. Ens cal avançar en les llibertats col·lectives i individuals; avançar en un canvi de model productiu a través d’una economia social verda que lluiti contra el canvi climàtic. Avançar, en definitiva, cap a una veritable transformació de progrés de Catalunya i Espanya.

Hem de ser conscients que només hi ha tres escenaris postelectorals possibles: el tripartit d’extrema dreta, PP-VOX-Cs, amb un pacte de govern regressiu i involucionista; la coalició de l’IBEX-35, un acord entre el PSOE i Cs que recuperi el pacte entre Sánchez i Rivera de 2016, socioliberal en el camp econòmic i uniformitzador en el territorial o un govern progressista en clau plurinacional, una reedició del bloc de la moció de censura amb un important accent en l’Espanya progressista i plurinacional.

Un govern progressista en clau plurinacional és l’únic escenari que aporta expectatives als reptes socials i nacionals i que pot posar en l’horitzó una sortida política al conflicte a Catalunya. Només aquest acord pot frenar el feixisme i els interessos de la classe dominant. Som la garantia de consolidar els avenços de progrés social. Anem aquestes eleccions a guanyar, per avançar, per governar i per transformar. No anem a les eleccions a bloquejar amb la tàctica hipòcrita de quan pitjor millor.

Per això ens cal un gran resultat d’En Comú Podem, que obligui el PSOE a atendre els reptes que ha ignorat o ha incomplert en aquests nou mesos de legislatura.

En aquestes eleccions estan en joc els drets democràtics, la solució al conflicte territorial i institucional més greu de la democràcia, i una sortida de la crisi, a partir de posicions neoliberals o des d’un canvi de model productiu amb la creació de llocs de treball dignes i de qualitat a través d’un Nou Acord Social Verd i Feminista.

És imprescindible que En Comú Podem sigui forta per a poder governar, per construir un nou futur per al nostre país. Un futur millor per a milions de treballadors i treballadores precàries i per als centenars de milers de joves que han migrat per manca d’expectatives de tenir un projecte vital autònom. És urgent ajudar les famílies que han estat desnonades, que no podem pagar el lloguer perquè un fons voltor els ha fet fora o les persones que han hagut de tancar la seva petita empresa o el seu comerç, o a les persones malaltes que amb prou feines arriben a pagar-se els seus medicaments i als jubilats i jubilades que han hagut de tornar a sostenir a les seves famílies, aquesta vegada amb la seva pensió. Hem de garantir l’accés i el control democràtic dels béns comuns: l’aigua i l’energia. No hi ha res més urgent que recuperar la inversió segrestada a la sanitat pública i a l’educació pública; als serveis socials i a les persones dependents; a la R+D+I, a les infraestructures, a la cultura i a l’esport. És vital posar fi al robatori sistemàtic de diners públics durant dècades de corrupció amb total impunitat i avançar cap una política transparent, participativa i amb control de la ciutadania.

Les polítiques de reformes antisocials del PP, Cs i CiU a Espanya com la reforma laboral o les retallades en salut, cultura, educació i serveis socials del Govern de JxC i ERC, poden deixar un deute social a la generació més jove, que no podrà gaudir de les mateixes oportunitats, i una hipoteca que comporta l’increment de les desigualtats, la fractura social i les inseguretats individuals i col·lectives. Aquestes polítiques austericides contreuen encara més l’economia, incrementen l’atur i allunyen la reactivació econòmica.

Aquestes eleccions són una oportunitat. Podem decidir que continuem amb les mateixes polítiques o canviar de política. I ara cal una mobilització massiva a favor del canvi. Ja sabem on ens porten les polítiques de retallades. Ara cal una transició ecològica cap a un model net i autosuficient que lluiti contra el canvi climàtic i que posi al centre de l’economia, les renovables i uns nous llocs de treball de qualitat i alt valor afegit. Aquestes eleccions són també una oportunitat per dir no a la ultradreta, perquè la ciutadania de Catalunya faci un vot contra el discurs de l’odi, el racisme, la xenofòbia i la lgtbifòbia. Un vot per guanyar el futur, per preservar una cultura i una educació que generi oportunitats per a tothom, el dret a una assistència sanitària de qualitat, a un habitatge i a un treball digne i estable. Ens hi juguem la pèrdua dels drets democràtics, socials i nacionals i ens juguem hipotecar el futur de les properes generacions.

Estem convençudes que no només hi ha una altra política possible, sinó que aquesta és necessària per a fer front a la crisi econòmica, democràtica, ecològica i nacional.

En Comú Podem plantegem un futur que prioritzi una prosperitat ecològica i justícia social. Una alternativa que combat l’especulació, basada en la regulació i amb la creació d’una banca pública i el foment de la banca ètica que faciliti el crèdit a les empreses. Redistribuir, i no retallar. Cal deixar d’afavorir a les persones més riques, cal una fiscalitat justa que gravi el gran capital, l’especulació, la contaminació i que combati el frau fiscal; per garantir la sostenibilitat de la sanitat, l’educació i els serveis socials.

Una nova economia basada en l’expansió dels serveis socials, la cultura, l’educació, la creació de parcs públics d’habitatges; i una economia verda baixa en CO2, basada en l’estalvi i l’eficiència en l’ús dels recursos, en les energies renovables i el tancament de les nuclears, la rehabilitació d’habitatges, el transport públic i el consum responsable. Una nova economia en la qual el treball d’autònoms i autònomes, petites empreses i el sector social i el cooperativisme tinguin un paper determinant.

Per això, cal construir una democràcia des de baix. Amb la ciutadania, amb el municipalisme. Volem una reforma profunda del sistema polític i judicial. Cal garantir l’accés dels ciutadans i les ciutadanes a la informació pública, per controlar els lobbies i els grups d’interès, per obrir espais a la participació ciutadana en l’elaboració de lleis per al control ciutadà de la tasca política dels seus representants, per facilitar la celebració de referèndums i consultes obertes sobre els temes fonamentals i per desterrar la corrupció de la política. Impulsarem un canvi en la Llei electoral perquè sigui més justa i equitativa.

Proposem abordar el conflicte territorial i institucional més greu de la democràcia espanyola obrint una via de diàleg. Creiem que és l’hora de trobar solucions. Solucions que parteixin del reconeixement mutu de totes les posicions. Des de Catalunya En Comú Podem pensem que l’única via per superar el bloqueig és la via política, amb la desjudvicialització del conflicte, un diàleg sense limitacions i la voluntat d’acord per sumar grans majories.

Apostem per un diàleg que faci possible un acord entre les forces polítiques catalanes i que superi l’actual dinàmica de polarització. Les aspiracions polítiques que expressi el Parlament de Catalunya han de sustentar-se en majories àmplies, que vagin molt més enllà de les forces polítiques que donen suport al govern o al projecte independentista. Un diàleg, però, que ens porti a un nou escenari possible que, per a nosaltres, passa per la transformació d’Espanya en un Estat plurinacional que reconegui Catalunya com a nació i el seu dret a decidir. Per avançar cap a la solució del conflicte cal la llibertat dels presos i les preses polítiques i una mesa de diàleg de forces polítiques catalanes i de l’Estat, impulsant alhora el diàleg bilateral entre el govern català i el govern de l’Estat per arribar acords que facilitin la solució del conflicte polític.

Darrerament han aparegut esperançadores mobilitzacions. S’han produït importants moviments de resposta contra les retallades protagonitzades pels ciutadans i les ciutadanes en la sanitat i l’educació o en els serveis públics, i d’especial rellevància són les mobilitzacions feministes del 8 de març i el #FridaysForFuture, el moviment juvenil global que reclama una acció política contundent per aturar l’emergència climàtica.

Plantegem, en aquest sentit, propostes innovadores: guanyar per avançar cap a un nou model de país plurinacional que doni resposta als problemes reals de la gent i que s’ajusti a les necessitats d’aquesta nova època. Proposem, en definitiva, un nou model de país que es desenvolupi i es gestioni des de la lògica del comú, és a dir, actuant en comú per a l’interès col·lectiu.

Podeu descarregar el programa complert de EN COMU PODEM A:

http://encomupodem.cat/content/uploads/2019/04/programa-encomu-podem-2019.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *