fbpx
21/11/2024
EducacióMollet En ComúOpinióPolitica

Ara és l’hora de l’educació

La pandèmia de la Covid-19 ha constatat que la societat tal com està funcionant avui en dia no està preparada per donar resposta a una crisi com la que estem patint. A més de la profunda crisi econòmica, assistim a una crisi en l’atenció a les persones. La sanitat, l’educació, l’atenció a la gent gran, l’habitatge o l’alimentació de les persones vulnerables, han patit una sotragada molt important, i s’ha posat de manifest que no estem preparats per donar-hi una resposta adequada.

L’educació ha estat un dels serveis públics que s’ha vist desbordat. Hi ha enormes diferències en el nostre sistema educatiu, un sistema que no compleix una de les premisses més importants en educació: la igualtat d’oportunitats.
Amb el confinament,  l’alumnat  ha hagut de fer front a tasques escolars via telemàtica, però s’ha produït una vulneració del dret bàsic a l’educació sobretot en els casos de famílies més vulnerables. La suposada atenció a aquestes, posant al seu abast connexions a internet i equips informàtics per poder fer les activitats proposades pels centres i el seu acompanyament, no ha funcionat com calia, excloent a moltes famílies del dret a l’educació dels seus infants. Això és del tot inadmissible.

De cara al curs 2020/2021 i amb la incertesa de quina situació ens trobarem amb la pandèmia, el Departament d’Educació ha de posar les mesures necessàries per assegurar el dret efectiu a l’educació dels infants, joves i adults, el dret a la salut de tota la comunitat educativa i els drets laborals del personal de tot el sistema educatiu.

Les instruccions del Departament d’Educació sobre la tornada a l’escola són del tot insuficients per la seva ambigüitat i per la manca de concreció en les qüestions més importants com són les ràtios que tindran les aules i com es garantirà la prevenció de  la salut de tota la comunitat educativa.

Per garantir una educació de qualitat i segura, des de Mollet en Comú reivindiquem l’educació com a eix vertebrador d’una societat més igualitària. Perquè això sigui possible s’haurà d’avançar cap a una inversió del 6% del PIB, baixar les ràtios en tots els nivells educatius per garantir la necessària distància de seguretat, tot habilitant nous espais  educatius segurs, augmentar les plantilles de tot el personal que intervé en el sistema educatiu, garantir, si fos necessari, l’accés a l’aprenentatge en línia de tot l’alumnat i incloure personal sanitari en els centres.

Pensem que ara és el moment i no podem deixar passar l’oportunitat  d’implementar totes aquestes mesures i moltes més, que l’educació necessita urgentment. També convidem a la ciutadania a estar alerta perquè totes aquestes condicions es compleixin, de no ser així caldrà la reivindicació contínua des de tots els col·lectius implicats.

Aquest article va apareixer publicat a l’edició 945 del 31/7/2020 del Setmanari SomMollet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *