fbpx
16/04/2024
FeminismeOpinió

Aconseguir la igualtat

Maria del Mar Torres
En nom del Grup Feminisme de Mollet en Comú

El pròxim 25 de novembre commemorem el Dia internacional de la no-violència contra la dona, una violència que es pateix arreu del món diàriament, una vulneració dels drets humans que traspassa fronteres. Sens dubte 2018 ha estat l’any del feminisme en aquest país,les mobilitzacions del 8 de març, moviments com el #metoo, la vergonyant sentència contra La Manada i el degoteig constant d’assassinades han provocat que les dones ocupéssim l’espai públic per reivindicar-nos en defensa própia Cadascuna d’aquestes accions és important.Serveix.

El masclisme és el pilar bàsic sobre el qual s’assenta la discriminació contra la dona. Oposar-s’hi no respon a ideologies o partidismes, és un moviment transversal que aglutina dones i homes que entenem la igualtat com a arma essencial per construir una societat més lliure i democràtica.Les dones hem evolucionat lentament, però encara vivim sota un patriarcat que afavoreix la violència familiar, la subordinació i l’assetjament. Els rols se segueixen distribuint segons el gènere tradicionalment establert i, sincerament, crec que un dels grans triomfs del masclisme i l’educació de generacions anteriors és haver sabut inculcar-nos el sentiment de culpa. La responsabilitat familiar, cap als fills, la gent gran i les cures de tots ells recau sobre les
nostres esquenes com una enonne llosa de la qual no ens podem lliurar amb facilitat.

El masclisme es fa sentir en tots els aspectes de la nostra vida i la violència de gènere no és un concepte uniforme. Sovint pensem en el maltractament fisic, però s’exerceix la violència de manera sistemàtica també d’altres maneres, quan treballes 11 hores seguides sense descans, quan el teu sou és inferior al dels teus companys homes, quan el teu lloc i condicions de treball són precàries, quan comença la teva segona jornada no remunerada en arribar a casa després de la feina. En una societat que explota als seus treballadors, les dones patim malauradament per partida doble.

La consecució de la igualtat requereix propostes d’actuació concretes, implicació rigorosa en tots els àmbits i els homes són imprescindibles, han de sumar-se a aquestes reivindicacions, sense excuses. Vull pensar que es continua treballant per posar remei a aquesta xacra, amb mitjans económics, amb conscienciació, amb reducació en igualtat dels nostres fills i filles perquè al final crec que és obligació de tots i totes crear una societat que no discrimini, que no maltracti, que no exerceixi la violència envers cap dels seus membres. És justícia.

 

Aquest article d’opinió va apareixer publicat en la edició de paper del diari SomMollet del 23/11/18

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *