MOLLET EN COMÚ PRESENTA TRES MOCIONS AL PLE MUNICIPAL DE MOLLET DE JUNY
Tres seran les mocions que promourà el grup municipal de Mollet en Comú al ple d’aquest mes de juny: la reactivació de les convocatòries de la llei de barris, l’ampliació de les suspensions de les regles fiscal habilitades per la lluita contra la COVID-19 als ajuntaments i la defensa d’un desplegament amb criteris ecològics per les energies renovables.
Reactivació de les convocatòries de la llei de barris
La coneguda com a Llei de Barris va ser un revulsiu, ara fa més de 15 anys, per tal d’impulsar el desenvolupament de barris, àrees urbanes i viles que requerien una atenció especial. Aquell programa va ser un èxit que va ajudar a millorar les condicions de vida dels veïns de molts barris que per diferents problemàtiques patien especialment situacions de precarietat o abandonament.
Ara, amb la problemàtica afegida de la pandèmia de la COVID-19, la Generalitat té identificades 236 àrees vulnerables que necessiten actuacions per millorar situacions de regressió urbanística, manca d’equipaments o problemes demogràfics o socials. És per tot això qui des dels comuns s’impulsen aquestes mocions reclamant a la Generalitat que dediqui part dels fons de recuperació a la reactivació d’una nova llei de barris que reverteixi aquestes situacions.
Ampliació de les suspensions de les regles fiscal habilitades per la lluita contra la COVID-19 als ajuntaments
L’octubre del 2020, dintre de les mesures per lluitar contra l’impacte econòmic de la pandèmia de la COVID-19, el Congrés dels Diputats va aprovar una suspensió de les regles fiscals pels ajuntaments pels anys 2020 i 2021. Aquesta suspensió ha permès a molts ajuntaments mobilitzar recursos extraordinaris del tot necessaris per fer front a l’emergència social provocada per la pandèmia.
Ara, tenint en compte l’evolució de l’economia i la necessària gestió dels Plans de recuperació aquesta moció impulsada pels comuns demana que aquesta suspensió de les regles fiscals es faci extensiva als anys 2022 i 2023.
La moció també reclama al Govern de l’Estat la creació d’un Fons Extraordinari destinat als municipis amb una dotació mínima de 3000 milions d’euros per contribuir a la recuperació econòmica i social.
Per un desplegament amb criteris ecològics per les energies renovables
La necessitat d’un canvi del model energètic per tal de lluitar contra el canvi climàtic és un fet que té el consens científic i polític de la pràctica totalitat dels països del món. L’aposta per les energies renovables és una realitat que s’està desenvolupant a bon ritme en la perspectiva d’arribar a l’ambiciós objectiu de tenir cobertes les necessitats energètiques de les nostres societats al 100% amb energies renovables per l’any 2050.
Amb tot el desplegament d’aquestes instal·lacions d’energies renovables (eòliques, solars, de biomassa, etc) no sempre es fan amb els criteris mediambientals i de respecte al territori que serien necessaris. És per això que aquesta moció dels comuns planteja un decàleg de mesures per tal que aquest desplegament d’energies renovables compleixi efectivament amb els seus objectius.
Així, el decàleg planteja temes a considerar com la sobirania energètica real, la planificació participativa, els criteris d’eficiència energètica, el respecte al territori i el seu aprofitament, la grandària i proximitat de les instal·lacions, la necessitat de recerca i innovació i, també, la gestió pública i democràtica de l’energia