Algunes reflexions sobre la pròrroga del contracte de l’aigua i el funcionament del servei
Fa dues setmanes es va aprovar, amb moltes veus en contra, la pròrroga del contracte pel servei d’abastament d’aigua, a favor de l’empresa privada SOREA.
Així doncs, un dels socis de govern, Podem incomplia un acord signat en precampanya pel qual apostaven per la gestió directa de l’aigua, i l’altre soci el PSC, acabava de dilapidar la Comissió municipal per debatre sobre formes de gestió del servei de l’aigua. Una comissió que havia estat poc objectiva en els seus plantejaments, apostant únicament pel model existent a la nostra ciutat: una concessió a favor d’una empresa privada (SOREA,S.A)
Aquesta pròrroga de 5 anys va acompanyada d’un seguit d’inversions: substitució canonada a Jaume I, portada d’aigua de pous garbí i interconnexió de Pous Escorxador i Pruneres amb dipòsit Mercaders i connexió amb xarxa de reg del barri de la Vinyota; obres i treballs de modificació i millora a diferents punts de la xarxa d’emmagatzematge i distribució.
Aquests darrers dies hem viscut amb preocupació els problemes de subministrament d’aigua que han tingut els veïns i veïnes del carrer La Plana per una rebentada de la canonada de fibrociment, o fa unes setmanes a Pompeu Fabra, i fa algun temps al carrer Portugal, per citar alguns casos. Algunes canonades ja han esgotat la seva vida útil, i no donen més de sí.
Des de Mollet En Comú ens preocupa que no es tingui coneixement real de l’estat de les canonades, i que les inversions que ara s’han decidit, no hagin contemplat aquest evident deteriorament. Conscients que no es pot substituir tota la xarxa de canonades d’un sol cop, també cal dir que quan es parla de “substituir de forma progressiva” ens sembla que vol dir substituir de forma reactiva, quan hi ha una rebentada.
La pressió ciutadana i de forces polítiques que reclamem una altra forma de gestió, com a mínim (i de moment), ha suposat que SOREA hagi hagut d’afrontar el problema i hagi estat diligent en donar explicacions, i en atendre les qüestions plantejades, cosa que fins ara no es donava. I no succeïa perquè molt probablement hi havia una gran seguretat en mantenir-se durant tants anys com empresa adjudicatària del contracte. Resulta curiós que després que l’equip de govern hagi volgut confondre la ciutadania amb els termes de gestió pública i servei públic, ara no hagi donat explicacions, i qui ho hagi fet hagi estat l’empresa, fet que constata el que ja és, qui gestiona l’aigua és aquesta companyia.
Sigui com sigui, cada vegada més municipis plantegen (i fan el pas) de recuperar la gestió directa del servei d’aigua, i això sí o sí, obliga a posar-se les piles a les empreses privades en les actuacions que fan i en com les comuniquen.