fbpx
03/12/2024
Medi AmbientOpinió

Desconnexió elèctrica

ROSER AGUILAR

Grup de treball de Medi Ambient de Mollet en Comú

“Només tenim un planeta”, aquesta frase potser està perdent el seu significat per la reiteració contínua des dels sectors de preservació del medi ambient, però, no només es basa en una certesa absoluta, sinó que a més a més caldria afegir-hi: “només tenim un planeta i l’ésser humà està acabant amb ell. Dins d’aquesta reflexió s’emmarca la iniciativa de Mollet en Comú basada en la desconnexió de tots els equipaments municipals de la xarxa elèctrica formada per empreses privades que conformen l’oligopoli elèctric del país.

Aquesta aposta es basa en tres raons bàsiques. La primera és el consum d’energia 100% renovable dins de l’administració local. Aquesta energia verda, cerfificada com a neta en la seva totalitat, es basaria en fonts energètiques eòliques, solars, aerotèrmiques… deixant de banda les fonts fòssils causants de l’efecte hivernacle i de la contaminació atmosfèrica a nivell planetari que, segons dades de l’OMS, provoca 4,2 milions de morts prematures cada any.

La segona raó es basa en impulsar un model elèctric ètic i social per a tota la ciutat. Aquest model defensa un sistema cooperativista en què l’objectiu principal és la socialització de l’energia i l’aplicació ètica i justa de les tarifes, evitant així la pobresa energètica i la poca transparència en la gestió d’aquest bé comú, ja que el rendiment econòmic passaria a segon pla. Arreu del país s’estan donant iniciatives que són ja una realitat i que estan ajudant a aconseguir una major transparència dins de les administracions.

I per últim, però no menys important, amb aquest canvi de sistema de consum elèctric, l’administració local optaria a un apoderament energètic que permetria no dependre d’empreses que afavoreixen les portes giratòries, la pobresa energètica, la contaminació atmosfèrica i que es basen en un model de màxim rendiment econòmic sense tenir en compte que, només tenim un planeta i que, en aquest, hi viuen persones que pateixen les conseqúències de les seves polítiques capitalistes.

 

Aquest article va apareixer publicat a l’edició en paper del Diari SomMollet de 14/12/2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *